2016.10.26. 12:21:08 9835 274

A Nébih kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojás

Az országos ellenőrzés november 4-ig tart majd és minden magyarországi tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményre kiterjed. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából - tették hozzá.

A RASFF riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a Nébih soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek kivonását a forgalomból. A Magyarországra szállított tojásokon a "3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A hivatal közleményében felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojások megbetegedést okozhatnak, ezért ezeket ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.

A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést okozhat, amelynek lefolyása változó, súlyos esetben akár halállal is végződhet.

A Nébih már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot - olvasható a hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...