2014.09.17. 12:30:00 15885 189

A mosógépek elixírje, avagy hogyan tartsd karban a robotod?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a mosógépből kissé dohos szag kezd terjengeni, és már a ruhákon is nyomot hagy ez a kellemesnek nem nevezhető illat, akkor lehet, hogy már késő, de semmiképpen nem felesleges egy alapos „fertőtlenítés”. De nem csak a szagoktól, hanem a lerakódott mosópor és öblítő maradványoktól is érdemes búcsút venni a nagytakarításkor, és ha már itt tartunk a vízkőről se feledkezzünk meg! Természetesen jól jön majd egy vagy akár több flakon ecet! Íme, az anyósom receptje. :)

Mosógép | Fotó: appliance-reviews.co.uk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosógép | Fotó: appliance-reviews.co.uk

Legalább kéthavonta gondolj a mosógépre!

Mivel a legtöbb családnál hetente többször is robotol a mosógép, ezért az egyik legtöbbet használt háztartási gépnek minősül. Ha csak egy átlagos négytagú családra gondolunk, kétnaponta, majd hétvégén akár naponta többször is hallgatják a zúgását. Ha elromlik, nagyon kevesen hívnak szerelőt, inkább rögtön újat, jobbat szeretnének, ami pedig drága mulatság. Éppen ezért a legjobb, ha a lehető legtovább megőrizzük az állapotát, és kéthavonta alaposan kitisztítjuk. Ehhez nem kell méregdrága csodaszer, sem különleges eljárás. A lehető legtermészetesebben és legolcsóbban ecettel oldhatod meg a dolgot, az ismert mosópor pedig nyugodtan maradhat a boltok polcain.

Az adagoló tisztán tartása

A mosópor nagyon sokszor megtapad az adagolón, ami egy idő után akár el is tömítheti azt, ami duguláshoz és akár a centrifuga program kimaradásához is vezethet. Éppen ezért a mosópor adagolóját havonta egyszer vegyük ki és áztassuk be mosogatószeres forró vízbe! Ha rendszeresen elvégzed ezt a műveletet, akkor nagyon gyorsan leoldódik majd az odatapadt mosópor, ha lusta voltál, akkor lehet, hogy keményebben kell dolgoznod. Valószínűleg kézzel le tudod majd tördelni a nagyobb darabokat, de egy hosszabb nyelű súroló kefe vagy használt fogkefe is a segítségedre lehet.

Ha esetleg penészes lenne, akkor a legjobb, ha penész elleni szert is használsz (egy sima fertőtlenítő is jó lehet).

Ha nem lehet kivenni a mosógéped adagolóját, akkor tölts bele 20%-os ecetet és hagyd állni egy pár órát, majd kösd össze a mosógép vízkőmentesítésével, amit alább olvashatsz majd.

Ne feledkezz meg a szűrőkről sem!

A legtöbb mosógépnek egyszerűen ki- és visszaszerelhető a szűrője, erről a mosógép használati útmutatójában találsz majd információt. A kivételhez valószínűleg még csavarhúzóra sem lesz szükséged, csak egy jó erős kézre. Szépen kicsavarod, eltávolítod az ott található papírzsepi maradványokat, forintokat, szöszöket és hajszálakat, majd mosogatószeres forróvízben alaposan átöblíted. Egy használt fogkefével ki is lehet szépen sikálni. A végén tiszta vízzel átmosod, és visszateszed a helyére. A visszatekerésnél nagyon vigyázz, hogy jól illeszkedjen, nehogy kifolyjon a víz! Ekkor talán még inkább szükséged lesz a már említett erős kézre. :)

Vízkő nélkül valóban tovább él

De ehhez nincs másra szükséged, mint a már jól bevált ecetre. Több megoldás is létezik és természetesen mindenki másra esküszik. Az ecetes öblítés időtartama attól is függ, hogy milyen gyakran végzed a műveletet.

Ha már akár egy vagy több éves a mosógéped, és most csinálod először akkor azt javasoljuk, hogy egy liter 20%-os ecetet önts a dobba, valamint tölts az adagolóba is annyit, amennyi belefér, majd indíts el egy 90°-os programot, de állítsd le, miután megszívta magát vízzel a gép. Egy éjszakára hagyd így a mosógéped, másnap fejezd csak be a programot. Az ecetszag hamar el fog illanni.

Ha elvégeztél már egy ilyen nagytakarítást, akkor kéthavonta elég egy egyszerű ecetes átmosás. Ezt mi a következőképpen ajánljuk. Ismét szükséged lesz egy liter 20%-os ecetre, de most először az adagolóba tölts annyit, ami belefér, majd a maradékot töltsd a dobba. Indíts el egy hosszú, 90°-os programot, és kész is vagy. Ezt tehát 2 - 3 havonta ismételd, majd félévente, évente csinálj „nagymosást” - attól függően, hogy mennyit mosol!

További tippek a mosógép egészségéért és a tiszta ruhákért!

  • Hogy valóban sokáig tartson a mosógéped, ügyelj arra is, hogy ne lépd át a megengedett súlyhatárt, ne pakold túl a gépet, mert leszakadhat a dob.

  • Gondolj arra is, hogy ha túl sok a ruha, akkor a mosógép nem fog olyan hatékonyan mosni!

  • Ne felejtsd bent a vizes ruhákat, mert akkor még hamarabb kialakul az átható dohos szag!

  • Ha el akarod kerülni az adagoló eldugulását, illetve gyakori tisztítását, használhatsz a mosópor helyett folyékony mosószert vagy mosószódát, illetve közvetlenül a dobba is teheted a mosóport.

  • Ne tartsd teljesen zárva a dobot, használaton kívül legyen általában résnyire nyitva.

  • Ha a dob körüli gumi penészes, töröld át egy kis fertőtlenítőszerrel, majd vizes ruhával.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...