2015.02.09. 11:32:13 11994 261

A mézes-citrusos retek és még 10 ok, amiért jó a fekete is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A télben az a bosszantó – sok egyéb dolog mellett –, hogy alig lehet normális zöldséget kapni. A paprika és a paradicsom rossz ízű és drága, az uborka szintén, és mindegyik sok száz kilométert utazik, mire az asztalunkra kerül. A fekete retek egy kedvező árú vitaminbomba, amit már az egyiptomiak is gyógynövényként tartottak számon. Ne menj el mellette!

Fekete retek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete retek

Ezért szeresd meg a fekete retket!

  1. Télen is elérhető vitaminkoktél: kb. háromszor annyi tápanyaggal, mint a jégcsap- vagy a hónapos retek!
  2. C-vitamint, B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.
  3. Antioxidánsokban gazdag, így segít a káros szabadgyökök megkötésében.
  4. Mustárolajat tartalmaz, amely több szervünkre is serkentőleg hat.
  5. Többek között segíti az epe és a gyomornedvek elválasztását.
  6. A fekete reteknek májvédő hatása is van.
  7. Magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik a gyógynövény.
  8. A fekete retek segít a méregtelenítésben.
  9. Kiváló köhögésre, rekedtségre és légúti betegségek esetén is.
  10. A fekete retek étvágygerjesztő és javítja az emésztést.

Mézes fekete retek

Fogj egy fekete retket, vágd le a kupakját, és vájd ki a közepét annyira, hogy bele tudj csurgatni kb. egy kanálnyi mézet. Pihentesd egy teljes napig, majd kanalazd ki a mézet. A méz átveszi a retek ízét és illóolajait, így köhögés és torokfájás ellen mindkét gyógyszer hatóanyagait tartalmazni fogja, a mézét és a fekete retekét is.

Fekete retek saláta citrusokkal

A retek pikáns, enyhén kesernyés és csípős ízéhez jól illenek a citrusfélék és segítenek kicsit ellensúlyozni is azt. Fogj két retket, hámozd meg és reszeld le. Facsard rá fél citrom levét és hagyd állni egy kicsit. Kockázz fel egy narancsot és keverd össze a retekkel, csurgasd le egy pici mézzel ízlés szerint és borsod meg. Ízletes saláta sült húsokhoz.

Forrás: wikipedia.org, antalvali.com, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.