2014.07.18. 07:06:20 5072 12

A maláj gépeknek rossz a karmája: most Ukrajnában lőttek le egyet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki meghalt a tegnap este lelőtt maláj utasszállítón, miután lezuhant Donyecktől körülbelül 40 km-re, Ukrajnában. A jelenlegi hírek szerint az ukrán szeparatisták állhatnak a háttérben, mindenki őket vádolja. Az ukránok lezárták a légteret és több légitársaság is jelezte, hogy elkerüli a térséget.

Zuhanás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zuhanás

Az orosz légügyi hatóságokra hivatkozó Interfax-jelentés szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó menetrend szerinti gép Donyecktől mintegy 40 kilométerre keletre, Grabovó közelében zuhant le. Egy Boeing 777-es gépről van szó, amely helyi idő szerint 12:15-kor szállt fel Amszterdamból, és ottani idő szerint holnap reggel 6:10-re kellett volna megérkeznie Kuala Lumpurba. A Malaysia Airlines légitársaság is megerősítette, hogy elvesztette a kapcsolatot a géppel. A fedélzeten az eddigi értesülések szerint 295 ember volt, 280 utas és 15 főnyi személyzet. Az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a balesetet senki sem élte túl.

A balesetet követően Ukrajna lezárta a légteret Donyeck körüli 90 kilométeres körzetben. Az ukrán államfő Twitter-üzenetében jelezte, nem kizárható, hogy a gépet lelőtték. Az Interfax emlékeztet, hogy a területen heves harcok folynak az ukrán kormányerők és az orosz szakadárok között. Erről bővebben itt olvashat.

A légteret azonban a térségben zajló harcok ellenére sem nyilvánították hivatalosan repülésre alkalmatlannak. A Lufthansa, a Virgin, a Transaero és az Aeroflot légitársaságok a balesetet követően jelezték: a továbbiakban elkerülik a kelet-ukrán légteret. A becsapódás helyszíne körül mintegy 15 kilométeres körzetben is találtak roncsokat.

Ukrán felvétel a baleset helyszínéről

A maláj légitársaság először csak arról tájékoztatott, hogy az MH-17-es járat utolsó ismert tartózkodási helye az ukrán légtér volt, a Boeing transzpondere Donyecktől mintegy 90 kilométerre északnyugatra (az orosz határtól kevesebb, mint 50 kilométerre) adta az utolsó jelet. A maláj közlekedési minisztérium később azt is elismerte, hogy a Kuala Lumpurba tartó járat lezuhant.

A Boeing egyelőre nem kommentálta a hírt.

A járat utoljára hazai idő szerint 15:10-kor küldött helyzetjelentést.

Szovjet légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet

Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes szerint egy BUK típusú légvédelmi rendszerből kilőtt rakétával lőtték le az MH17-es járatot. Ezt a forgatókönyvet erősíti, hogy az Associated Press tudósítója korábban láttott egyet a jellegzetes, három járműből álló védelmi rendszert a Grabovó városában. Korábban maguk a szeparatisták is elismerték, hogy birtokukban van ilyen szerkezet, amelyet júniusban az ukrán hadseregtől zsákmányoltak egy vegyipari gyár elfoglalása során, ám legújabb nyilatkozatuk szerint nem rendelkeznek ilyen légvédelmi rendszerrel.

Az Itar-Tassz értesülése szerint azonban az ukrán fegyveres erők telepítették a városba a légvédelmi rendszert, és jelenlegi is ők tartják azt irányításuk alatt.

A BUK-ot a hetvenes években tervezték, de azóta több módosításon esett át. A 10-11 ezer méteres magasságban repülő utasszállítók azonban már a rendszer legelső verziója számára sem voltak elérhetetlenek. A jelenlegi legfejlettebbnek számító típusok akár 25 ezer méteren, a hangsebesség háromszorosával repülő célpontok lelövésére is alkalmasak. A légvédelmi rendszer egyszerre 22-24 célpontot is képes követni.

Igor Sztrelkov, a Szlovjanksz-környéki erők nyilatkozni kedvelő katonai parancsnoka Vkontakte oldalán az ukrán hadsereget gyanúsította meg a maláj gép lelövésével. A katonai vezető azonban korábban bejelentette, hogy a szeparatista erők megsemmisítettek egy Antonov An-26-os szállítógépet.

A két gép már méretében sem egyezik meg. Az An-26-os egy kétmotoros, 24 méter hosszú, közel 30 méteres szárnyfesztávolságú repülőgép, amely ötfős személyzettel és maximum negyven utassal repül maximum 7500 méteres magasságban. A Boeing 777-es legkisebb verziója is kétszer nagyobb fesztávolsággal és hosszal rendelkezik, gyorsabban és magasabban repül. Az An-26-os ráadásul nem ismeretlen a szeparatisták számára, több ilyen szállítógépet is lelőttek az elmúlt napokban.

Március 8-án ugyanennek a légitársaságnak, a Malaysian Airlinesnak egy másik Boeing 777-e tűnt el a Thai-öböl felett, mikor Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. A gépen — amelyet azóta sem találták meg — 227 utas és 12 fős személyzet utazott.

A Boeing 777 a világ legnagyobb kéthajtóműves utasszállító repülőgépe. Akár 440 utas befogadására képes, emellett 18 óráig (17 ezer kilométeren hosszú úton) tud a levegőben maradni egy felszállással.

Malév-gép és társai: rakétával lelőtt utasszállítók

1973. február 21. - A Sínai-félsziget felett az izraeli légierő lelőtt egy líbiai Boeing 727 típusú utasszállító repülőgépet, amelyen 108 személy tartózkodott. Izrael a támadást azzal indokolta, hogy a líbiai gép a sivatagban lévő katonai állások felett repült el, s nem tett eleget a leszállásra történt felszólításnak.

1975. szeptember 30. - Közvetlenül a leszállás előtt rakétatámadás érte a Malév Budapestről Bejrútba tartó Tu-154-es gépét, amely a tengerbe zuhant, a fedélzetén tartózkodó 50 utas és a 10 főnyi személyzet életét vesztette.

1980. június 17. - Az olasz Itavia belföldi légitársaság Bolognából Palermóba tartó járata Ustica szigetének közelében a tengerbe zuhant, a DC 9-es gép fedélzeten lévő 81 ember életét vesztette. A gépet vélhetőleg egy francia vadászgép rakétája találta el, a lövést egy közelben tartózkodó líbiai MiG-gépre adták le, amelyen feltételezések szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető tartózkodott.

1983. augusztus 31. - A KAL dél-koreai légitársaság New Yorkból Szöulba tartó Boeing 747 típusú repülőgépe letért útvonaláról és berepült a Szovjetunió légterébe Szahalin területe fölött. A gépet, amelynek fedélzetén 269 ember tartózkodott, szovjet vadászgépek lelőtték.

1988. július 13. - A Perzsa-(Arab)-öbölben tartózkodó amerikai flotta egyik hajója tévedésből lelőtt egy támadó repülőgépnek hitt iráni Airbus A-300 típusú utasszállító gépet, amely Dubajból az iráni Bandar Abbasz felé tartott. A gép fedélzetén tartózkodó 290 ember életét vesztette.

1994. április 7. - Hutu szélsőségesek a ruandai főváros, Kigali repülőterén lelőtték azt a repülőgépet, amelyen Juvénal Habyarimana ruandai és Cyprien Ntaryamira burundi államfő is tartózkodott. A merénylet után vette kezdetét a száz napig tartó véres népirtás az afrikai országban.

1998. október 10. - A Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) keleti országrészében lelőttek egy utasszállító repülőgépet, a Boeing 727-es fedélzetén tartózkodó mintegy negyven ember életét vesztette.

2001. október 4. - 78 ember vesztette életét, amikor az ukrán légvédelem gyakorlat közben kilőtt rakétája a Fekete-tenger fölött eltalált egy Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó TU-154-es orosz utasszállító repülőgépet.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...