2015.08.19. 19:30:51 17365 353

A legtutibb vendégváró: 5 tipp egész csirkéhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nagyobb vendégsereg várható nálunk, sokszor eljátszom az egész csirke aduászt. Egyrészt egészben megvásárolva olcsóbb a csirke kilója, mintha csak bizonyos részeit venném meg, másrészt nem túl időigényes az előkészítése.

Sült csirke baconnel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült csirke baconnel

Amíg megsül, lehet finom salátát, köretet, szószt vagy akár desszertet is készíteni. Íme, néhány ötlet, hogyan dobhatod fel a csirkét!

Ha van a sütődnek grillező funkciója és forgatni is tudja a csirkét, akkor nagy szerencséd van, az így elkészített, házi grillcsirkét mindenki szeretni fogja. Ha viszont a jó öreg tepsiben sütöd, akkor sem kell aggódnod, hiszen azt is számtalan módon feldobhatod.

Bacon

Szinte mindenféle húshoz jó a bacon. Sós, füstölt íze feldobja a legtöbb fogást, nincs ez máshogyan a csirkével sem, és még egy előnye van: nem engedi kiszáradni a húst. A csirke bőre alá mindenhova szoktam bacon szeleteket elrejteni, sőt még belülre is teszek egy pár szeletet és arra is ügyelek, hogy felülre is kerüljön, hiszen nagyon jól mutat rajta.

A són sült csirke nagy klasszikus, de frissen az igazi, hiszen a só kiszipolyoz belőle minden nedvességet. Kb. 1 kg sóra ültesd rá a csirkédet és süsd először alufólia alatt, majd pirítsd ropogósra.

Szószok

Pikáns szószokkal, lekvárokkal, chutney-kal (ejtsd: csatni) tálalva a sült csirke igazi csemege lesz.

Pác

Szinte bármilyen pácot készíthetünk a csirkének, a lényeg, hogy teljesen ellepje a páclé és legalább 6 órát csücsüljön benne. Akár sima sós vízben is áztathatjuk így, majd a sütés előtt töröljük le róla, és borsozzuk be. Szórjunk a belsejébe is! Sütés előtt kössük össze a combokat.

Töltött

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 evőkanál étolaj
  • 100 g gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 g csirkemáj
  • 80 g bacon
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 db tojás
  • 2 szelet kenyér
  • só, bors
  • 200 ml  tej
  • majoránna

A kenyeret kockákra vágjuk és egy tepsiben megpirítjuk, a hagymát, a gombát, a májat és a bacont apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet felmetéljük. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát és bacont, hozzáadjuk a gombát és a májat is. Borssal és majoránnával ízesítjük. Egy tálban a megpirított kenyérkockákat, a tojást és a tejet összedolgozzuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a gombás-májas finomságot, aminek már önmagában is jó illata van. Végül a petrezselyemzöldet is belekeverjük.

Betöltjük a csirkébe, összetűzzük hústűvel, a combokat összekötjük. Kiolajozott jénaiba vagy tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk. 150 fokon sütjük körülbelül 1,5 órán keresztül, majd 200 fokon folytatjuk a sütést fólia nélkül, míg aranysárga lesz.

A recept az aprosef.hu oldalon jelent meg.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!