2014.06.13. 14:27:51 8864 25

A Kvarner-öböl szigetei: elérhető paradicsom
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Horvátország nem véletlenül szerepel évek óta a magyar turisták legkedveltebb nyári célpontjai között. Elérhető közelségben és elérhető árakon kínál változatos lehetőségeket egy emlékezetes nyaraláshoz. Gyakorlatilag éveken keresztül is ellátogathatunk ugyanabba az országba, akkor sem fogjuk megunni, mivel Horvátország különböző részei különböző látnivalókat tartogatnak számunkra. Most a Kvarner-öböl szigeteit mutatjuk be Neked!

Krk-sziget, Stara Baska strand - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krk-sziget, Stara Baska strand

Krk-sziget

Szuper strandok, kristálytiszta tengervíz, csodás öblök, vadromantikus tájak, kellemes városkák, príma borok, juhsajtok, élvezhető mediterrán klíma, rengeteg nyaraló, sok turisztikai szolgáltatás, a szárazföldhöz kötődő híd révén könnyű megközelítés. Ez Krk-sziget esszenciája.

Krk-sziget nem csupán a legnagyobb horvát sziget, hanem turisztikai szempontból a legfejlettebb. A fejlettség különösen érvényes a sziget északi részére, ahol a szárazfölddel való közlekedési összeköttetést biztosító, 1430 méter hosszú fizetős híd is áll. Az ókori római elnevezés alapján Arany Szigetnek (Isola Aurea) is becézik a felkapott, közismert Krk-t, ahol szinte minden körülmény adott egy kellemes nyaraláshoz.

Krk-szigetre is érvényes az, hogy a főszezon (július, augusztus) az év többi időszakához képest teljesen külön világ, a hatalmas zsúfoltság miatt. A sziget nemcsak a turisták, hanem a helyiek nagy kedvence is. Szerintük annyira más a hangulata Krk-nek a többi észak- és közép-horvát nyaralóhelyhez képest, hogy sokan ide szervezik a nyaralásukat, akár úgy is, hogy 100 km-re sem laknak.

Krk-szigete csak úgy dúskál a jó strandokban. A legjobb horvát strandok toplistáján kettő is a szigeten található. A sziget déli partján, Baška település központjában, 1800 méter hosszan terül el a vegyesen homokos és kavicsos Vela Plaža, azaz a Nagy Strand. Príma strand gyerekeknek és úszni nem tudóknak.

Pag-sziget

Pag-szigetPag-sziget
A Pag-sziget a horvát tengerpart egyik legfurcsább jellegű szigete - ami a természeti vonatkozását illeti. A sziget egyik oldala ugyanis természetileg kopár, itt-ott csaknem Hold-béli jelleget mutat a növényzet szinte teljes hiánya miatt. A szárazföld, pontosabban a Velebit-hegység felé néző oldalon elvétve akadnak satnya fák, bokrok. Sok a nagyon sziklás rész. Vannak nyaralók, akiket ez a látvány lehervaszt, de vannak olyanok is, akiknek éppenséggel izgalmas ez az egyedi jellegű táj.

A szigetnek azonban vannak bőven szép részei is, mégpedig a nyílt tenger felé eső oldalon. Ezek a szépségek azonban jobbára a tengerhez és az ottani panorámához, látványhoz kötődnek. Például ha bárki a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strandjára kiül és megcsodálja a naplementét és azt, ahogy a sziklák röpke időre rózsaszín ruhát öltenek magukra, bizonyosan átértékeli a Pag-sziget kopárságával kapcsolatos gondolatait. Na és, ami a nyaralók számára a legfontosabb: a tengerpartján jó, izgalmas és csodálatos strandok vannak. Válogathatunk a bulis strandok, a romantikus partszakaszok és a gyerekeknek ideális homokos strandok között. Ráadásul rengeteg rejtett kis öböl van a csaknem 300 kilométer hosszú teljes partvonalon.

Érdemes kiemelni azt is, hogy Pag-sziget partjainak közelében igen jók a búvárkodási lehetőségek.

Rab-sziget

Rab-szigetRab-sziget
Sokan azért választják ezt a szigetet, mert hallottak a homokos, sekély strandjairól. Jóllehet sokan tudják, hogy a kavicsos, sziklás strandoknál a tengervíz jellemzően szebb, de azért van vonzereje a homokos strandoknak, főként, ha kisgyermekekkel utazunk.

Rab-sziget némi hátránya, hogy a tengeri fürdőzésen, és a természeti szépségek élvezetén kívül nincs sok jelentős látnivaló, érdekes helyei két-három napon belül felfedezhetők. Ennek oka, hogy a sziget maga meglehetősen kicsi. Tehát Rab-sziget tán inkább olyanoknak való, akik a tengerparti nyaralásnál sokkal többet nem akarnak csinálni, esetleg Rab város óvárosában sétálgatni a keskeny, romantikus hangulatú, fényes kövezetű utcácskákban.

Az aktív nyaralás hívei azért találnak a strandoláson kívül más programokat is, például sok a kirándulási lehetőség.

A szépséges természet idilli hangulatát még egzotikusabbá teszi a kabócák monoton zaja. Rab-sziget növényvilága roppant gazdag. Magas pálmafák, kapricserjék, színpompás mediterrán virágok, vadon növő fűszernövények (pl. rozmaring, zsálya, bazsalikom) csodálhatók minden mennyiségben. Amúgy a sziget keleti része meglehetősen sivár, növényzetben szegényes, viszont a nyugati rész buja növényzetű.

A horvát tengerparti strandok toplistáján szerepel egy Rab-sziget-i, konkrétan a Lopar nyaraló településnél található, két kilométer hosszú Rajska Plaža (Éden/Paradicsom Part). Nagyon híres ez a finomhomokos, sekély, kristálytiszta, meleg vizes (nyáron 28 fok körüli), kifejezetten családbarát strand, ahol zöld fenyők árnyékában is lehet heverészni. Ami többeknek nem tetszik ebben a strandban, hogy nagyon –már-már fárasztóan - sokat kell gázolni a sekély, térdig érő vízben, amíg az ember belebukhat végre a hűsítő, mélyebb vízbe.

A legjobb horvátországi bulizós strandok toplistáján szerepel a Rab várostól 10 kilométerre fekvő Pudarica strand, ahol a nagyon mutatós Santos beach club éjjel-nappali bulijai állnak a középpontban.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...