2016.12.27. 08:00:43 12834 314

A kutyák tappancsa egy igazi csoda!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A témaválasztás aktualitását leginkább az időjárás indokolja. Megosztunk néhány érdekességet a kutyák talpáról, és ami még fontosabb, annak ápolásáról. A téli időszakban ez különösen fontos!

Kutyamancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutyamancs

4 lábujj a földön

A kutyusok talpát és lábujjainak a földre érő részét érdes, durva tapintású bőr fedi. Ez esetenként a kutya normál bőrénél 50-szer vastagabb, mégse gondoljuk azt, hogy nem szükséges védeni. A kutyák járás közben gyakorlatilag a lábujjaikra támaszkodnak, ezáltal a körmök is leérnek, így biztosítják a lehető legnagyobb stabilitást, illetve a csúszásmentes közlekedést. A bőr alatt zsírpárnák vannak, amely kiválóan szigetelést biztosít a hideg ellen.

Azonban ezek a tappancsok – a kezeinkhez hasonlóan – tele vannak idegvégződésekkel, tehát kiválóan érzik a talaj hőmérsékleti változásait, ám kevésbé érzékenyek rá (az előbb említett zsírpárnák miatt). Sajnos ugyanígy érzik a szúrós, éles tárgyak okozta sérüléseket is.

Téli teendők

A kutyusok maguk módján mindent megtettek annak érdekében, hogy mindig mellettünk legyenek. Fontos, hogy gondoskodjunk kedvenceinkről, hogy a séták télen is örömet okozzanak!

A kutyák talpa a számtalan idegvégződés miatt nagyon érzékeny. A jég, a hó, a homok vagy ezek keveréke könnyedén felhasíthatják, ami nagyon fájdalmas számukra. Séta közben figyeljünk arra, hogy a kutyus télen se sétáljon törött üvegeken, a frissen sózott járdákat is kerüljük, attól még a friss hó is jobb.

Séta után pedig nagyon fontos, hogy akkor is mossuk meg a kutyus lábát, ha a ráadott ruha miatt nem lett sáros, hiszen a sós latyak ugyanúgy csípi talpukat. Természetesen nem kell az egész kutyust megfürdetni, bőven elég az is, ha a bejárati ajtóba készítünk egy tálkát tiszta vízzel, valamint egy törölközőt, amivel szárazra törölhetjük kis kedvencünk lábait.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...