2016.02.10. 14:51:41 7890 155

A kutyák hasonlóan éreznek, mint mi – igaz vagy hamis?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon a kutyáknak vannak érzelmei? Amikor azt gondoljuk, hogy ők szomorúan vagy vidáman érzik magukat, akkor az valóban úgy van, vagy csak kivetítjük rájuk az emberi érzéseket? Ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Huffington Post és a Purina. Nekik köszönhetően sok érdekességet megtudtunk legjobb barátainkról, a kutyákról.

Kutyaszeretet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutyaszeretet

Sokszor gondolkoztam már én is azon, hogy vajon a kutyám tényleg szeret engem, vagy csak azért ragaszkodik hozzám, mert ételt adok neki és gondoskodom róla. Aztán amikor mindentől függetlenül is mellettem van, például a lábamnál alszik, miközben dolgozom, megbizonyosodok róla, hogy ez az eb egyszerűen csak ott akar lenni, ahol én vagyok. Függetlenül attól, hogy van-e nálam jutalomfalat vagy nincs. Ez a szeretet? Szerintem igen, de lássuk, mit mondanak a tudósok a kutyák érzelmeiről.

Éreznek bűntudatot a kutyák?

Első kérdésként arra voltak kíváncsiak, hogy a kutyák éreznek-e bűntudatot, miután rosszat csináltak. Hiszen a viselkedésük - lehajtott fej, lógó fülek és farok – erre utal. A szakértők szerint azonban a kutyák nem éreznek úgy bűntudatot, mint az emberek, még akkor sem, ha a viselkedésük ez sugallja.

Egy kutya, aki csak veled akar lenni.Egy kutya, aki csak veled akar lenni.

Sokszor mi emberek ruházzuk fel ilyen érzelmekkel szőrös barátunkat, mivel hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ők bizony nem emberek, bármennyire is szeretnék őket annak tekinteni. A bűntudatra emlékeztető színjáték sokkal inkább egy tanult viselkedési forma lehet a kutyák részéről, akik felismerték, hogyha kiabál velük az ember, ez a póz csökkentheti a büntetés mértékét. Mivel a bűntudat egy komplex pszichológiai folyamat (össze kell kötni egy múltbeli cselekvést a jelennel, és tudni kell, hogy az a cselekedet helytelen volt), és nem ismert még, hogy kutyák birtokolják-e az ehhez szükséges képességeket, ezért valószínű, hogy a kutya nem magát a rossz tettet sajnálja, hanem az, hogy lekapják a tíz azaz húsz körméről. :)

A zöld szemű szörny

A következő kérdés a kutyák és a féltékenység témaköre volt. Nos, az összes kutyatulajdonos találkozhatott ilyen vagy olyan formában ezzel a jelenséggel. Egy másik kutyával, sőt, akár egy másik emberrel, vagy akár egy plüss állattal kapcsolatban is jelezhette nem tetszését az ebünk. A tudósok szerint a viselkedésük ezekben az esetekben valóban féltékenységre utalnak, így ezt az érzést valóban megélhetik a kutyák.

Kutya az ágybanKutya az ágyban

Vajon a kutyáink tényleg törődnek velünk?

Ehhez talán nem is kell kísérleti háttér vagy tudományos magyarázat, hogy a választ megmondjuk. Egyértelműen, igen, a kutyák tényleg törődnek a gazdáikkal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, ahogy a különböző hangulatainkra reagálnak. Ha éppen szomorúak vagyunk, észre veszik, és csak úgy odabújnak, ha jó kedvünk van, akkor pedig ehhez mérten viszonyulnak hozzánk. Teljesen alkalmazkodnak a gazdáikhoz, és ott vannak a számukra. Ugyanakkor a gazdájuk is észre veszi, ha a kutyájuknak valami baja van.

Szeret-e a kutyánk minket?

Azt tudjuk, hogy ragaszkodnak hozzánk, hogy törődnek velünk, sőt, féltékenyek, ha valaki mással vagyunk éppen elfoglalva, de vajon szeretnek minket a szó emberi értelmében? Valószínűleg a legtöbb gazdinak egyértelmű a válasz: hát persze, hogy szeretnek minket! De nem mindenki érzi azt a speciális köteléket, ami a kutyát hozzá köti. Sőt, azt is megkérdőjelezik néhányan, hogy meg van-e a képességük ehhez az érzelemhez, és nem magyarázható-e a ragaszkodásuk inkább azzal, hogy például hálásak, amiért etetjük őket.

A kutatók szerint sem olyan egyértelmű a helyzet, függ a kutya fajtájától és természetesen a gazdától is. Az azonban nem kérdéses, hogy az a kutya, amelyik a közelségünket választja, folyton körülöttünk lóg, akkor is, ha éppen nincs nálunk étel, az azt mutatja, hogy ezt az érzést a kutyák megélhetik és meg is élik. Sőt, sokkal több érzelmet táplálnak a gazdáik iránt, mint azt hisszük, néha a saját fajtájuk iránt sem éreznek úgy.

Ajándék kutyaAjándék kutya

Ezt a feltételezést be is bizonyították a kutatók. Háromféle szagot mutattak a kutyáknak, az egyik a gazdájuk volt, a másik egy ismerős kutya (akár egy háztartásban élő), a harmadik pedig egy idegen kutya szagmintája volt. Közben megvizsgálták az agyi aktivitásukat, és azt tapasztalták, hogy egyedül a gazda szagánál aktiválódott az a része az agynak, ami akkor szokott, amikor valami olyasmit várunk, amivel szeretünk vagy élvezünk.

Bár egyértelműen nem lehet az emberi érzelmeket a kutyákra is érvényesnek tekinteni, azt azért megállapították a kutatás végén, hogy ahhoz nagyon hasonló, néha akár intenzívebb érzéseket is átélnek tappancsos barátaink.

Forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...