2014.12.18. 19:00:00 4435 25

A kövérség is fogyaték?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nagyon érdekes döntést hozott az Európai Bíróság, amely szerint bizonyos esetekben a kóros elhízást fogyatéknak lehet tekinteni. A döntés precedens értékű az Unióban, ám még a túlsúlyosak érdekvédelmi szövetsége is úgy gondolja, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járhat.

Túlsúlyos hölgy salátával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túlsúlyos hölgy salátával

A pert egy 160 kilós férfi bébiszitter indította Dániban, mert úgy gondolta, kövérsége miatt rúgták ki. Karsten Kaltoft 15 évig dolgozott ugyanannál a munkáltatónál, és négy éve rúgták ki. A munkaadó kirúgásakor a csökkenő gyerekszámra hivatkozott, de Kaltoft szerint kövérsége miatt kellett mennie. Azt ő maga is elismerte, hogy képtelen volt lehajolni és bekötni a gyerekek cipőjét, de a földön ülve tudott játszani velük, ezért a munkáját is el tudta végezni.

A bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy ha az elhízás hátráltatja „teljes és hatékony részvételt” a munkában, akkor fogyatéknak tekinthető. A döntés az egész unió területén érvényes.

A bíróság szerint az elhízás önmagában nem fogyaték – de ha valaki emiatt hosszabb távon is kénytelen emiatt hátrányokat elszenvedni megilletik őt a fogyatékkal élők jogai.

A túlsúlyosak érdekvédelmi szövetségének elnöke, Jane Deville Almond viszont azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy szerinte az elhízás nem fogyaték. „Ha elkezdjük az elhízást fogyatéknak tekinteni és túlsúlyos munkavállalók nagyobb széket és asztalt, valamint jobb parkolóhelyet kapnak, csak rontunk a helyzetükön. Ez ugyanis azt mutatná, hogy az embereknek nincs kontrolljuk saját helyzetük felett.”

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...