2016.01.28. 12:52:50 12637 247

A körömlakk és a lemosó is veszélyes lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A köröm, ez a módosul, elszarusodott bőrréteg sokkal érzékenyebb és fontosabb, mint gondolnánk. A körömlakkok, krémek, körömlemosók sokkal nagyobb hatással vannak rá, mint gondolnánk. Ezzel az, aki folyamatosan lakozza a körmeit, nagyon is tisztában van, de mégsem törődik vele, pedig kellene!

Körömlakkozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körömlakkozás

A körömlakkokban különböző vegyi anyagok vannak, amelyek akár mérgezőek is lehetnek. Ezekre figyelj, ha rendszeresen manikűrözöl vagy manikűröztetsz! Érdeklődj a körmösödnél is!

1. számú káros anyag: Dibutil-ftalát (DBP)

A körömlakk állagának lágyítása céljából keverik a lakkokhoz. Ez az anyag nagy meglepetésünkre, még a hormon háztartásra (fiatal lányoknál korai pubertás) is hatással lehet, és ha körömrágók vagytok, vagy a szátokban nyúlkáltok, akkor még könnyebben felszívódhat, és a szervezetbe kerülhet az anyag. Egyes források szerint nagy mennyiségben, akár rákhoz is vezethet.

2. számú káros anyag: Formaldehid

Ezt az anyagot bizony rákkeltőnek kiáltotta ki az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala, ennek ellenére mégis belekerülhet a termékekbe, ezeken a neveken:

  • DMDM hidantoint
  • diazolidinyl-karbamid
  • imidazolidinyl-karbamid
  • meténamin vagy quarternium-15 (formaldehid-felszabadító szerek)

4. számú káros anyag: Toluol (vagy metilbenzol)

Ez a párolgó folyadék idegrendszer károsító és kábító hatású, akár hallucinációkat is okozhat, ha belélegzed.

A körömlakk lemosó

Ma már többféle körömlakk lemosó közül választhatunk, tipikusan még mindig aceton alapúak. Valamennyi izgató hatással van a tüdőre, szemre, nyálkahártyákra, és szárítják a körmöt.

A köröm legfelső rétege azért elég sok mindentől megvéd, ám az alsóbb rétegei már igencsak érzékenyek. Ha a körömlakk lemosás fájdalommal jár, akkor az azt jelenti, hogy megsérült a legfelső réteg, így az idegek védelmét ellátó körömfunkció gyakorlatilag megszűnik. Aki géllakkoztatja a körmét, az valószínűleg már érzett ilyen fájdalmat, főleg a sokadik reszelés, lemosás alkalmával. Szépség és divat ide vagy oda, ez bizony egyáltalán nem egészséges.

A legjobb, ha csak különleges alkalmakra éltek ezekkel a lehetőségekkel, hétköznapokon pedig körömlakk és körömlakk lemosó mentes napokat tartotok, hogy regenerálódhasson a köröm. Ápoljátok hidratálóval a körmötöket is naponta, vagy próbáljátok ki a japán manikűrt, ami természetesen széppé varázsolja a körmöket.

Forrás: vous.hu, hellogiggles.com, tudatosvasarlo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...