2016.07.06. 08:37:49 14698 306

A konyhád 5 legpiszkosabb dolga!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nemzetközi, otthonok higiéniájával foglalkozó intézet szerint az otthonunk legkevésbé higiénikus helyisége a konyha. Nem is gondolnád, hogy azon belül melyek a legpiszkosabb helyek és tárgyak… Egyik-másik számunkra is meglepetés volt. Mindenesetre jó tudni róla, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk.

Rumlis konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rumlis konyha

Hiába takarítunk, a baktériumok, a penész, a por és a kosz ellen nem lehet úgy felvenni a kesztyűt, hogy annak hosszú távon eredménye legyen. Ezért rendszeresen oda kell tenni magunkat, ha azt akarjuk, hogy az egész családunk higiénikus környezetben tartózkodjon. Néha bizony félvállról vesszük ezeket a dolgokat, de ha elmennénk egy fertőzésekre, baktérium tenyésztésre is kiterjedő alapos vizelet vizsgálatra, lehet, hogy antibiotikum kúra lenne a vége, még akkor is, ha nincsenek tüneteink... Egyszóval takarítani kell és fertőtleníteni is muszáj, hiszen elég egy legyengült immunrendszer, hogy ne tudjunk megküzdeni azokkal a dolgokkal, amelyeket egyébként fel sem vennénk..

Mindenesetre mi meglepődtünk, hogy hol van a legtöbb baci a konyhában, és hogy milyen gyakran kellene cserélgetni, takarítani és fertőtleníteni őket. Nézd át te is a listát jó alaposan, és vedd fel a takarítós kesztyűd, hogy ezeket a régen kialmolt, kicserélt vagy lefertőtlenített dolgok miatt ma már nyugodtabban alhass.

A hűtőszekrény polcai

Egy 2013-ban elvégzett kutatás szerint a konyha legkevésbé higiénikus része a zöldséges rekesz, és a polc, ahova általában a húsokat, felvágottakat teszed be. Állítólag szalmonella, gomba és penész, lisztéria baktériumokat is találtak itt a kutatók. A szalmonella egyébként a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, amely hányást, hasmenést, lázat okozhat. Hogy elkerüljük a fertőzéseket, a zöldségeket, a húst és tojást tartsuk egymástól távol, elválasztva. Mielőtt és miután felhasználjuk ezeket az alapanyagokat, alaposan mossunk kezet, és ne feledkezzünk el a vágódeszkák, tálcák fertőtlenítéséről sem. A hűtőszekrényt is takarítsuk rendszeresen: ehhez jó lehet az enyhén mosószeres meleg víz, esetleg az ecetes vagy a szódabikarbónás víz. Miután kimostuk, töröljük át szárazon is.

A szivacsok és a mosogatóruhák

Egy 2011-es amerikai kutatásban úgy találták, hogy a legtöbb konyhai szivacs is igazi bacitanya. A vizsgált szivacsoknak több mint 75%-án találtak valamilyen oda nem illő csúnya baktériumot, például szalmonellát és E-colit. Mosogatás közben sok baci ver tanyát a szivacsokon, amelyeket általában nem vagy nem megfelelően fertőtlenítünk a következő használat előtt. Ráadásul csak rontunk a helyzeten, ha a vizes szivacsot a mosogatóban hagyjuk, ahol meg sem tud száradni, így tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumoknak a szaporodáshoz is. Cseréld sűrűbben a szivacsokat és konyharuhákat, mosogatórongyokat, vagy mosd ki őket használat előtt forró vízben, esetleg dobd be a mikróba 2 percre.

A konzervnyitó

Érdekes, hogy konyhák többségében a konzervnyitó is a legkevésbé higiénikus tárgyak között szerepelt. Szalmonella, E-coli, penészgombák mind-mind megtalálhatóak rajta. Ezt a konyhai eszközt is el kell mosni minden használat után, forró, mosószeres vízzel és jól le kell öblíteni, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A turmixgép

Bár valószínűleg nem számítottál rá, a laborvizsgálatok során viszont úgy találták, hogy a leggyakoribb bacikból bizony a turmixgépre is jut, hiszen a lehető legváltozatosabb alapanyagokkal használjuk. Előfordulhat, hogy nyers húst is darálunk benne…, aztán meg zöldségeket, gyümölcsöket… Minden használat után azonnal mossuk el forró vízzel a kivehető részeit, vagy tegyük ezeket a mosogatógépbe!

A mosogató, a szárító és a konyhapult

Gyorsan letörlöd őket a szivaccsal, öblíted és már mész is, igaz? Lehet, hogy ez nem elég. A pultra rengeteg baci kerülhet a főzés előkészítése közben, vagy a bevásárló szatyorról. A mosogatóban pedig az ott maradt ételmaradékok miatt szaporodhatnak el a bacik. Ráadásul egy piszkos mosogatószivaccsal csak rontunk a helyzeten. A legjobb, ha ezen felületek tisztításához másik szivacsot vagy konyharuhát fogunk be, és legalább ecetes meleg vízzel áttöröljük őket minden este. Hetente egyszer vagy kétszer végezzünk alaposabb fertőtlenítést.

Cikkajánló: A top 5 természetes fertőtlenítőszer, amely garantálja a lakás higiéniáját

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?