2016.05.11. 12:00:22 13175 341

A konyha ördöge vagy? Legyél a kerti grill angyala!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti sütögetés jó móka és sokszor még azoknak is meghozza a kedvét a főzőcskézéshez jó hangulat, a különleges ízek és a természet közelsége, aki általában nem szívesen tölti az idejét a konyhában.

Kerti grillezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerti grillezés

A sütögetés négy aranyszabálya

Van néhány alapvető dolog, amit érdemes betartani kerti sütésnél, így ízletesebb zöldségeket, húsokat fogyaszthattok a grillparti alatt.

1. Parázs-varázslat

Az első és legalapvetőbb dolog, hogyha faszénen grillezel, mindenképpen várd meg, amíg a szén parázslani kezd. A lángon sülő húsok ugyanis belül nyersek, véresek maradnak, míg a külsejük az ínycsiklandó aranybarna helyett ijesztő fekete színt vesz fel.

Érdemes a faszénre néhány ágacska friss rozmaringot szórni amíg készül az étel, ez különleges mediterrán ízt ad majd a finom falatoknak.

2. Készülj előre!

Mind a húsok, mind pedig a zöldségek esetében érdemes előző nap fűszeres pácot készíteni az intenzívebb ízhatás érdekében. Ilyenkor inkább fém vagy üveg edényeket használj, kerüld a műanyag dobozokat, tálakat. A grillfűszer akár bolti is lehet, de a kísérletezőbbek bátran keverhetnek saját páclét is kedvenc friss zöldfűszereikből balzsamecetet, tökmag-, szezám- vagy más különleges ízvilágú olajat használva elkészítéskor.

Pácolás előtt érdemes átklopfolni a húsokat, így a kicsit áttört rostokba jobban felszívódik a fűszeres olaj.

3. Frissen az igazi!

Ez igaz az elkészült ételekre is, hiszen főleg még melegében fogyasztva igazán isteniek a grill kaják, de ami még fontosabb; az alapanyag legyen friss. A faszénen sütésnél fontos, hogy ne a mélyhűtőből kerüljön a parázs fölé a husi, mert fagyasztáskor sajnos veszít a minőségéből, rugalmasságából.

4. Szaftosat a rácson? Naná!

Sütés előtt tekerd két réteg alufóliába a hússzeleteket, így nem vesztik el sütés közben a nedvesség tartalmukat, nem lesznek kemények és rágósak. Egy jól fűszerezett cipőtalppal nem biztos, hogy nyert ügyünk lenne. Ha a fóliában készült hús átsült, pár percig még piríthatjuk alufólia köpenyétől megszabadítva is mindkét oldalát, így kívül csábítóan ropogós, belül pedig szaftos és omlós végeredményt kapunk.

Ha mégsem fóliában sütünk, csak egyszer fordítsuk meg a husikat, így kevesebb szaft szökik meg.

Pác tippek

Mézes-sörös pipihez

Hozzávalók: 2 evőkanál méz, 2 dl barna sör, 1 dl olaj, kávéskanál só és őrölt bors keverékét öntsd rá 4-5 szelet csirkemellfilére, fedd le fóliával és hagyd összeérni legalább egy éjszakán, de ha lehetőséged van rá egy egész napon át. Másnap forrón parázsló szén fölött kb. 20 perc alatt pirosra sütheted, és már indulhat is a lakmározás.

Rápirítunk a tökfélékre!

A legnépszerűbb grill zöldségek a cukkini és a padlizsán. Ezeket hosszában kb. 2 centiméteres szeletekre vágva, megsózzuk, majd 10 percig hagyjuk állni, hogy ne legyenek kesernyések. Fűszerezzük, pácoljuk, majd néhány perc alatt egyszer megfordítva készre sütjük!

Jól harmonizálnak a grill húsokhoz, zöldségekhez a maradék páclé felhasználásával készült joghurtos alapú mártások, friss saláták, grillen sült gyümölcsök, például ananász is.

kislolli

Forrás: kerti-parti.extra.hu/grill.html

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!