2015.04.10. 18:00:00 6656 184

A költészet napja – érdekes programok várnak Pest megyében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pest megye nagyobb településein számos programot kínálnak a hétvégén a költészet napja alkalmából. Szinte mindenütt lesz felolvasóest, közös szavalás, több óvodában, iskolában verses-zenés vetélkedőt hirdettek, de szoboravatás és irodalmi hajókirándulás is szerepel az ünnepi kínálatban.

Költészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Költészet

Százhalombattán péntek este a helyi Sérültekért Alapítvánnyal közösen emlékeznek József Attila születésének 110. évfordulójára a Barátság Kulturális Központban. Az alapítvány Felhőjárók nevet viselő mozdulatszínháza Cseh Tamás dalaival lép fel, a versmondással fűszerezett műsorban a város ismert képzőművészei, zenészei is közreműködnek.

Törökbálinton szintén pénteken hirdetik ki a versíró pályázat eredményét, majd Irodalom a karikatúrában címmel kiállítás nyílik. A program előadóesttel és irodalmi kávéházzal zárul. A törteli művelődési házban versmaraton kínál kellemes szórakozást az irodalombarátoknak péntek délután, a legkisebbeken kívül felnőtt csoportokat, baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket is várnak a szervezők.

A költészet napján, április 11-én avatják fel Gödöllőn a József Attila Altató című verséből ismert "kis Balázs" szobrát, Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását. A költemény egy gödöllői kisfiúnak, Gellér Balázsnak íródott, aki a szintén a városban élő Ottó Ferenc zeneszerző unokaöccse volt. Az egykori "kis Balázs" később tényleg katona lett, mint ahogy az a versben is szerepel. A szobor elkészítéséhez, illetve felállításához a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 5 millió forinttal járult hozzá.

Irodalmi hajók indításával emlékezik meg a költészet napjáról Leányfalu. A 36 utast befogadó hajó vasárnap először 9 órakor indul a településről Szentendrére, majd vissza. Részvételi díj helyett csupán annyit kérnek a vendégektől, hogy hozzanak magukkal egy vagy több verset, amelyet útközben felolvashatnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes előre regisztrálni a konyvtar.leanyfalu@gmail.com e-mail címen.

Az irodalmi hajó lesz a helyszíne annak a konferenciának is, amely Móricz Zsigmond fiatal írónemzedékekre gyakorolt hatását vizsgálja a témában jártas szakemberek közreműködésével. A konferenciajárat délelőtt 11 órakor fut ki a leányfalui kikötőből.

A Pest megyei Telkiben az évek óta hagyománnyá vált játékos verselésre, a kapuk sajátos dekorálására buzdít a Kokukk Egyesület. A házak kapujára a lakók legkedvesebb versét vagy verseit lehet kifüggeszteni, hogy az arra járók a költemények elolvasása után nyugodtabb lélekkel, derűsebben térjenek haza – áll a felhívásban.

A kinyomtatott vagy legépelt, átlátszó fóliába bújtatott verssorok a település iskoláinak, óvodáinak, boltjainak és más intézményeinek, vendéglátó egységeinek bejáratáról is visszaköszönnek majd – remélik a szervezők.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...