2014.04.21. 08:00:00 5228 31

A kevesebb több - kis parfümkalauz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kölni elengedhetetlen húsvét hétfőn, és sok lány valószínűleg már illatosabb, mint egy tavaszi virágos mező. De honnan származik a kölni elnevezés és milyen más parfümfajták léteznek? Mi a különbség az Eau de Toilette és az Eau de Parfum között? Íme egy kis ízelítő a legismertebb szerekről: illatos világ ez, ahol a kevesebb több elve a legfontosabb szabály, amelyet betarthatunk. (Ezt valaki elmondhatná a locsolóknak is!)

Varázslatos illatok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Varázslatos illatok

Parfüm

A parfüm illóolaj tartalma a legmagasabb az összes illatszer közül. Az igazi parfüm minimum 15%-a illateszencia, de akár 30%-ot is tartalmazhat. Éppen ezért ez marad meg legtovább a bőrön – legalább 4-6 órán keresztül - és ez a legdrágább fajta is.

Eau de Parfum (EDP)

Csak egy picit kevesebb az illóolaj tartalma, mint a parfümnek, kevésbé drága illatszer. 8-15% illatanyagot adnak a víz és az alkohol mellé. Majdnem olyan tartós a bőrön, mint a parfüm.

Eau de Toilette (EDT)

5-8%-os illóolaj tartalma miatt nem érződik olyan hosszú ideig a bőrön, mint a parfüm. Ennek ellenére inkább pótoljuk nap közben az illatot, minthogy elkövessük azt a hibát, hogy túl sokat fújjunk magunkra egyszerre. Egy irodában vagy tömegközlekedési eszközön kellemetlen lehet másoknak – főként kora reggel -, ha sokat használunk.

Eau Fraiche és Eau de Cologne – Kölnivíz (EDC)

A kölni, ahogy a neve is sugallja, Köln városából származik és már 1792 óta használják ezt az elnevezést. A klasszikus kölnivíz a 4711 márkanevet viseli, amely az előállító család lakhelyének házszámára utal. Titkos összetevői közül csak a legfontosabbakat ismerjük: citrusfélék, rozmaring, levendula és a nélkülözhetetlen alkohol, valamint víz.

Az eredeti recept után szabadon a kölnivizek 2-5%-os illóolaj tartalmúak. Az Eau Fraiche általában inkább nőies illat, míg az Eau de Cologne inkább férfias. Mivel alacsony az esszencia tartalma, ezért nem olyan tartós, maximum 1-2 óráig tartja meg az illatot a bőr.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...