2014.10.15. 15:44:57 4057 28

A kaliforniaiak perelnek a hamis tokaji miatt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Különlegesnek feltüntetett, pancsolt bort adhatott el 3 puttonyos aszú gyanánt Kaliforniában a Tokaj Kereskedőház Zrt. Most akár 20 millió dollárt is bukhat a peren az állami cég, mivel a vita eldurvult a felek között. A bíróságon azt próbálják majd kideríteni, hogy a vevő tudott-e a termék kétes minőségéről, illetve, hogy valóban hamisítvány volt-e a bor. Jelenleg peren kívüli egyezségre törekszenek a felek.

Tokaj borvidék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tokaj borvidék

Egy kaliforniai bírságon csaknem ötmilliárd forintra perlik a magyar, állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt.-t. A társaság állítja elő a tokaji borok 40-50 százalékát. A keresetet egy amerikai-magyar üzletember, Balla Atilla érdekeltségébe tartozó Vinum Tokaj International LLC (VTI) nyújtotta be szeptember 18-án. A kaliforniai bíróság egy nappal később be is fogadta a keresetet – derül ki a VS.hu által megismert iratokból.

A két társaság vitája évekre nyúlik vissza. Az amerikai cég 2010 májusában kötött szerződést a magyar állami társasággal, ezzel jogot szerzett arra, hogy tokaji borokat forgalmazzon az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. A szerződés egy rangos amerikai borászati magazin által kiválóra értékelt 2001-es évjáratú, 3 puttonyos aszú exportjáról szólt. A tervezett 2 millió helyett végül csak 250 ezer darabot szállítottak ki az Egyesült Államokba

Egyezséget akar a kaliforniai bíró

A további export azért állt le, mert a felek között hosszas jogvita alakult ki. A Vinum Tokaj International szerint az állami cég hamis bort adott el, ami anyagi és presztízsveszteséget okozott. A Tokaj Kereskedőház szerint az amerikaiak a magyar cég korábbi vezetésével összejátszva hamisították meg a bort. A két társaság közti vita elmérgesedett, mindkettő feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben.

A szerződést az amerikai jogrend szerint kötötték, a Vinum Tokaj International ezért fordult az ottani bírósághoz. Nyolcpontos keresetében a többi között szerződésszegés, csalás, szerzői jog megsértése miatt közel 20 millió dollárt követel a magyar állami cégtől. A kaliforniai törvényszék eddigi gyakorlata alapján peren kívüli megállapodásra bátorítja az érintetteket. A két cégnek a bíróság döntése alapján egy úgynevezett „alternatív vitamegoldási programban" kell részt vennie.

A peren kívüli egyezséggel a Tokaji Kereskedőház is számol. Illés Géza, a társaság ügyvédje a VS.hu-nak azt mondta: ez jelentősen kisebb összegről szólna, mint amely a keresetben szerepel. Az ügyvéd szerint megfelelő bizonyítékokkal rendelkeznek arra az esetre is, ha a bíróság elé kerül az ügy. Ennek részleteiről azonban nem akart beszélni. A magyar fél egyelőre nem kapta meg az amerikai bíróság végzését.

A Tokaji Kereskedőház számol azzal, hogy az ügyben bizonyos összeget ki kell majd fizetnie. A három és félmilliárd forint éves forgalmú, de az utóbbi években rendre veszteséges cég az üggyel járó „kockázatok és veszteségek” fedezetére 894 millió forint céltartalékot különített el. Mindez a cég májusi keltezésű nyilvános könyvvizsgálói jelentésében olvasható.

Papírok igazolják

A Tokaj Kereskedőház pozícióját rontja, hogy idén májusban a cég hárommilliárd forint értékű borkészletet zárolt, miután épp az amerikai üzlet miatt felmerült, hogy bizonyos palackok nem azt tartalmazzák, ami a címkéjükön van.

A gyanút megerősítette az a belső vizsgálat, amelynek eredményéről október elején számolt be a Népszabadság. Eszerint másfél milliárd forint értékű borkülönlegesség nem hozható forgalomba tokajiként. Élelmiszer-biztonsági kockázatuk nincs, de a palackok nem azt a borkülönlegességet tartalmazzák, mint amelyiket a címkéjük hirdet.

A Tokaj Kereskedőház vezetését 2013 februárjában cserélték le, a visszavont készleteket még az előző vezetőség idején palackozták. Az új menedzsment azóta többször is arról beszélt: szakítani akar a korábbi gyakorlattal, minőségi megújulásra törekszik. Ezért rendelt el a belső vizsgálatokat, illetve ezért zárolta a problémás készleteket.

A hamisítást támasztják alá a VS.hu munkatársa által megismert dokumentumok:

A Tokaj Kereskedőház Zrt. korábbi főborásza 2012-ben közjegyző előtt arról nyilatkozott, hogy a cég leváltott vezetése arra utasította: hamisítson bort. A volt főborász szerint az Egyesült Államokban kiszállított 250 ezer palack hamis volt.

Az új cégvezetés március 1-jén egyebek között az amerikai üzletről is tanácskozott. A jegyzőkönyv szerint többen szóba hozták, problémák vannak az Egyesült Államokba szállított borral. Az új vezetés több alkalommal is kérte, hogy a készletet vizsgálja meg az élelmiszer-biztonsági hivatal, a teszt két esetben is negatív lett.

Az állami cég egyik bortechnikusa március 8-án jegyzőkönyvbe mondta, hogy hamis bort küldtek az Egyesült Államokba. A bortechnikus szerint ez nem egyszeri eset volt.

Egy 2010. január 12-i származási bizonyítvány úgy könyvelt el 1272 hektolitert 2001-es évjáratú bornak, hogy abból 994 hektoliter valójában rosszabb minőségű, 2009-es évjáratú tétel volt.

A Tokaji Kereskedőház működését közelről ismerő forrás a VS.hu-nak arról beszélt: kétségtelen, hogy hamisítás történt, ezt dokumentumok igazolják. A kérdés az, hogy ez az amerikaiak tudtával történt-e, illetve az állami cég előző vezetése ebben vajon érdekelt volt-e, tudott-e arról. Forrásunk szerint a hamisításba azért foghattak bele, mert az amerikaiak mindenáron az amerikai bormagazin által felmagasztalt terméket akarták, ebből azonban már nem volt elérhető palack Tokajban.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...