2016.01.26. 12:30:12 11877 290

A hűtő rendszerezése ételt (és pénzt) menthet! - 5 tipp!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te vajon mennyi ételt pazarolsz el évente csak azért, mert nem fogy el időben, aztán elfeledkeztek róla? Egy család esetében súlyos ezreket jelenthetnek a kukában landoló felvágottak, joghurtok, maradékok. Most mutatunk 5 módszert, amivel tudatosabbá teheted az étkezést, és betarthatod ezt a mottót: ételt nem dobunk ki!

Hűtő rendszerezése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtő rendszerezése

1. Legyen egy sürgősen elfogyasztandó dobozod elkülönítve!

A hűtőben legyen egy doboz a sürgősen elfogyasztandó ételeknek! Ahogyan a szupermarketekben is van egy részleg a hamarosan lejáró ételeknek, Te is el helyezhetsz egy dobozt vagy kosarat a hűtődben azoknak a dolgoknak, amiket először kell elfogyasztani. Akár fel is címkézheted: „Ezt edd először!” Kerülhet ide joghurt, felvágott, sajt, vagy bármi, ami lejárat közeli. Egy postittel rá is varázsolhatod a lejárat dátumát, nagy, látványos számokkal, így teljesen egyértelmű lesz a dolog mindenkinek. Ezzel megkönnyíted a család dolgát, ha valami gyors nasira vágynak, és te is tudni fogod, hogy miből kell főzni.

2. A műanyag vagy üveg dobozok még mindig nyerők!

A legtöbb műanyag doboz tetejére (matt fedőkre) lehet írni zsírkrétával, ami azért jó, mert így egyszerűbbé válik a címkézés (nem kell ragasztgatni), és rögtön tudni fogod, hogy mi van a dobozban anélkül, hogy kinyitnád azt. Használat után pedig lemosható. Persze egy szett áttetsző doboz is jól megoldja ezt a problémát. Könnyedén beazonosíthatóvá válik a vacsi maradék, a saláta vagy éppen az ebéd, amit a munkába kell majd vinned. A címkézést sem kell persze elvetni, azzal teljesen egyértelmű lesz minden.

3. Fagyassz!

Ha a recepthez csak egy kanálnyi paradicsompüré kell, akkor a maradékkal mi lesz? Lefagyasztjuk! Ha pontosan egy adagnyi chilis bab maradt, amihez éppen senkinek nincs kedve, akkor mit csinálsz vele? Lefagyasztod! Lesz még olyan péntek este, amikor pont jól jön valakinek. A maradék húslevesnek mi a sorsa? Lefagyasztjuk, és felhasználjuk krémlevesekhez! Egyszóval, amit csak lehet fagyassz le. Ehhez van is néhány útmutatónk itt a PROAKTIVdirekt magazinban.

4. Tarts rendet a hűtőben!

Ha valami nincs szem előtt, arról hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Simán előfordulhat, hogy egy csomag felvágott becsúszik hátulra, vagy valami alá, és nem esszük meg időben. Ezt úgy küszöbölheted ki, ha nemcsak simán rendet tartasz a hűtőben, de csoportosítod is az ételeket. Itt visszakanyarodhatunk a dobozhoz a hamarosan lejáró ételekkel. Csinálhatsz egy dobozt a szendvicsbe valóknak, a sajtoknak, a gyümölcsöknek stb. Így amikor szendvicset készítesz, kiveszed a szendvicses dobozt, és a hamarosan lejáró dobozt az összes tartalmával együtt, így semmi nem maradhat ki a szórásból. Kezdd az egész rendszerezést a hűtő kitakarításával, hiszen annak úgyis télen jó neki állni – nehezebben romlanak meg az ételek.

5. Írj listát a hűtőd tartalmáról!

Ezenkívül írhatsz egy listát is a hűtő tartalmáról. Egészen pontosan 3-4-5 listára lesz szükséged:

  • hamarosan lejár - dátummal: vagyis meg kell enni, fel kell dolgozni
  • hamarosan elfogy: venni kell majd a boltban
  • maradékok - dátummal: meg kell enni őket
  • következő heti menü: mit tervez a család enni
  • bevásárló lista: az előző négy lista tükrében

A listákat érdemes négy naponta frissíteni, hogy értelme legyen. Beírhatod a telefonodba, egy jegyzetfüzetbe vagy akár egy táblára is. Szuper rendszerezett leszel a segítségével, és megkönnyítheted a saját illetve a családod életét. Hidd el, csak eleinte nehéz, később viszont áldani fogod magad a következetességedért.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...