2015.07.09. 12:19:11 7884 200

A hormonok játszanak velünk, vagy mi a hormonokkal?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emésztéstől egészen az alvásig mindent a hormonok szabályoznak a szervezetünkben. Néhány ártalmatlannak tűnő szokásunkkal azonban könnyen felborítjuk hormonháztartásunkat. Ez aztán egészségi és érzelmi állapotunkra is kihat. Tehát ha a következő dolgok Rád is jellemzőek, jobb, ha megpróbálsz változtatni rajtuk.

Hormonok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hormonok

A következő szokásokat a goodhousekeeping.com gyűjtötte össze amerikai orvosok és szakértők segítségével, valamint különböző kutatások alapján.

1. Nem találkozol eleget a barátaiddal

Ez a legtöbbünkre sajnos valószínűleg igaz. Még akkor is nehéz időpontot egyeztetni, ha a barátaink egy utcányira laknak tőlünk. Szomorú, de bokros teendőink közepette a barátok sajnos a háttérbe szorulnak. Sara Gottfried nőgyógyász szerint ez rosszat tesz a hormonháztartásnak. A női kapcsolatok serkentik a szervezet oxitocin termelését, ez a hormon csökkenti a stresszt és a szívbetegségek kockázatát. Ezért is érezhetjük magunkat felszabadultabbnak, békésebbnek, miután csevegtünk egyet a barátnőinkkel.

2. Túl sokat sportolsz

Az edzés természetesen jótékony hatással van egészségünkre. Ha a hormonokat nézzük, növeli a szerotonin-szintet, ami fontos szerepet játszik a hangulat, a szexualitás, az alvás, a testhőmérséklet és az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szintnek a szakértők szerint szerepe lehet többek között a depresszió kialakulásában is. A túlzott sportolás azonban kizökkentheti a szervezetet, és a szokásosnál magasabb kortizol-szintet (stressz-hormon!) eredményezhet. Ez a hormon megzavarhatja a menstruációs ciklust, és befolyásolhatja a termékenységet is. A jóga, a pilátesz és hasonló, nyugtató sportok segítenek a stressz leküzdésében.

3. Alacsony zsírtartalmú az étrended

Ha diétázol, és az olyan jó zsírokat is kizárod az étrendedből, mint például az Omega-3, az növelheti a gyulladásokat a szervezetben, és ez könnyen lehet, hogy felborítja a hormonháztartásod is. Egészen pontosan az ösztrogén és tesztoszteron hormonok egyensúlyát, valamint blokkolhatja a progeszteron receptorokat is. Ettől aztán gyarapodhat a súlyod, ingadozhat a hangulatod, több lehet a menstruációd, és megnőhet az esély a daganatok kialakulására is.

A szakértők azt javasolják, hogy az egészséges étkezés részeként gyakran fogyassz diót, avokádót, olívaolajat és lazacot, hogy jó zsírsavak kerüljenek a szervezetedbe.

4. A könnyen elérhető, megszokott ételeket választod

A tejtermékek, a desszertek, a tészta, a kenyérfélék (a teljes kiőrlésű búza is) növelik a kortizol, azaz a stressz-hormon szintet, és még hizlalnak is. Ezeken kívül, jó ha visszaszorítjuk a cukor, a mesterséges édesítőszerek és az alkoholfogyasztást is. A lényeg az egyensúlyon van: azaz ne legyen a táplálkozásunk egyoldalú! Fogyasszunk mindent, de mértékkel, és gyakran helyettesítsük a kevésbé egészséges ételeket az egészséges változattal: a tehéntejet például mandulatejjel, a fehér rizst kölessel, a sült burgonya köretet salátával, a csirkét hallal, satöbbi satöbbi.

A szupermarketekben vásárolt csirkével, marhával egyébként sem árt vigyázni, ugyanis azokat gyakran antibiotikumokkal és hormonokkal tömik, melyek a mi hormonháztartásunkra is hatással vannak. Helyette vásároljunk tanyasi csirkét a piacon vagy közvetlenül a tenyésztőtől, és fogyasszunk több tengeri halat.

5. Nem viszel be fontos mikrotápanyagokat a szervezetedbe.

A mikrotápanyagok közé a vitaminok és a különböző nyomelemek tartoznak. A cink, a szelén, a réz, a jód és a D-vitamin hiánya is okozhat olyan tüneteket, melyek hormonális problémákra vezethető vissza. Ilyen tünet lehet a hajhullás (vagy éppen szemöldök és szempilla kihullása), a súlygyarapodás vagy fogyás, a folyadék-visszatartás (puffadás) és a rossz kedv, valamint különböző autoimmun betegségek.

Ami emögött állhat, az nem más mint a pajzsmirigy, vagyis a pajzsmirigy-hormonok, melyek a sejtek aktivitását szabályozzák az oxigénfelvételtől a fehérjeszintézisen keresztül az energiafelhasználásáig. Ezen hormonok közül a legfontosabb a TSH, azaz a pajzsmirigy-stimuláló hormon, mely az agyalapi mirigyben termelődik. Ezen hormonok és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez mikrotápanyagokra is szükség van, különben túl vagy éppen alul működik a pajzsmirigy a fent említett tüneteket okozva.

  • Cinket a fehérjében gazdag ételekből nyerhetsz, mint például hús és tojás, halak.
  • Szelént szintén húsokból, halból, tejből illetve belsőségekből, gabonafélékből, hüvelyesekből nyerhetünk.
  • Réz a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a májban fordul elő kellő mennyiségben.
  • A jódot elsősorban az ivóvízből kellene a szervezetünkbe vinni, de hazánkban köztudottan alacsony az ivóvizek jódtartalma. A jódozott só megfelelő alternatíva lehet. A tengeri halak, a kagyló és a homár is jó jódforrás, a felszívódását pedig akadályozhatják a káposztafélék.
  • D-vitamint a hal, a máj, a tej és tejtermékek, valamint a tojás tartalmaz, illetve napfény hatására a bőrben is termelődik.

Mint láthatod kulcsfontosságú a táplálkozás, így az első lépést mindenképpen erre felé kell megtenni, ha változtatni szeretnél.

Forrás: a goodhousekeeping.com, wikipedia.org, hazipatika.hu, webbeteg.hu információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...