2015.03.01. 08:00:00 11304 342

A gyógynövények anyja: a lándzsás útifű
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki hitte volna, hogy az apró, fehér virágokkal díszített növényről, amellett, hogy a gyógyászat már a XIX.század óta ismeri és használja is, még versike is született. Egy angolszász költeményben megénekelt lándzsás útifűről tudjuk, hogy létezik, tudjuk, hogy gyógyszerek alapanyaga, tudjuk, hogy hatásos, ám igazán nem ismerjük. Most lerántjuk a leplet a növények anyjának is nevezett útifűről.

Lándzsás útifű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lándzsás útifű

A világon mindenhol

Nem kell egzotikus tájakra utaznunk, hogy rábukkanjunk a lándzsás útifűre. Elég, ha meglátogatjuk a közeli (vagy kicsit távolabbi) legelőket, réteket, parlagon lévő területeket, árkokat, körülnézünk az utak mentén, vagy családi ház esetén, „faluhelyen” egyszerűen csak kimegyünk az udvarra. Rokona még a széles és a közepes levelű útifű, melyeket a gyógyászat szintén használ, de lándzsás társuk a leghatékonyabb.

Mely része hasznos?

Habár egy svájci természetgyógyász szerint a növénynek minden része használható valamire, nálunk inkább leveleit, ritkában a magját hasznosítják. A levelet május, június környékén érdemes gyűjteni és magas hőmérsékleten kiszárítani. Ezek tartalmaznak flavonoidokat, iridoidokat (aukubint), kovasavat, cseranyagot, nyálkát, cink és káliumsókat.

Mire jó?

Enyhítheti a különböző légzőszervi, gyulladással járó megbetegedések tüneteit (szamárköhögés, hurut, tüdőtuberkolózis), csökkentheti a köhögési ingert. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt köptetőként is kiválóan szolgál, a letapadt nyákot feloldja. A belőle készült teát (citrommal, barna kandiscukorral felfőzve) bronchitisben, asztmában szenvedők is bátran fogyasszák.

Gyógyír a sebre

Fertőtlenítő, baktériumölő hatása sebek gyógyításában is segíthet. Ha a friss levelet tesszük olyan sebre, mely nehezen gyógyul, összehúzza, fertőtleníti azt, és a véralvadást is elősegítheti. Veszett kutya harapására, vágásra, darázs illetve egyéb mérges állatok csípésére szétmorzsolt, friss levele lehet gyógyír.

A véredet is tisztítja

A belőle készült szirup kiválóan tisztíthatja a vért a mindenféle kórokozóktól, salakanyagoktól. Sok betegségek megelőzhetnénk kúraszerű fogyasztásával: felnőtteknek napi egy evőkanálnyi lenne jó az étkezések előtt. Sőt, „gyermekbarát”, így a legkisebbek is fogyaszthatnák, nekik egy teáskanál lenne az adag.

Teaként 1:1 arányban kakukkfűvel keverve segítheti a máj- és hólyagbántalmak enyhítésében. Sőt, napi 8 gramm útifűmag fogyasztása megelőzi a kőképződést is.

Amit még érdemes róla tudni

Magja kisebb mértékű duzzasztóképessége miatt hashajtóként is alkalmazható.

Jó hír a dohányosoknak, hogy a belőle készült tea segíthet a leszokásban. Fontos, hogy szoptatós kismamák, várandós nők belsőleg történő alkalmazását szigorúan kerüljék, egyéb esetben pedig kezelőorvosukkal mindenképp konzultáljanak. Ám használata előtt ezt érdemes megtenni mindenkinek.

Forrás: egeszsegsziget.hu, vitaminsziget.hu, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...