2015.04.28. 17:21:50 11849 290

A fejes saláta termesztése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg az idei első fejes saláta termést már le is szüretelték az élelmesek, hiszen ez az egyik legelső növény, amit tavasszal ki lehet ültetni. Ha nem fagyos a föld, már március végén a földbe kerülhetnek a palánták, mivel jó a hideg tűrő képességük, de később is el lehet vetni őket.

Fejes saláta, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejes saláta, egészség

Ha csak a család részére termesztenéd, akkor ne ültess sokat, mivel nem fogod tudni olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy nő, és felmagzik. A felmagzott salátáknak pedig elég keserű az íze, tehát számolj azzal, hogy egy négyzetméternyi területen kb. 20 fejre számíthatsz. Ez nagyjából elég is egy négy tagú családnak.

Mindenképpen tápanyagban gazdag, laza és jó vízellátású talajba ültesd a palántáidat, mivel növekedése elején sok vízre és tápanyagra van szüksége a salátának, hogy az apró gyökér el tudja látni a gyorsan gyarapodó leveleket. Később viszont nem kell olyan sok víz a fejlődéséhez.

A salátát azért jó palántaként elültetni, mivel így gyorsabb az érés folyamata, és a helyére hamar ültethetsz valami mást. A salátát kicsit megemelve palántázzuk, hogy a levelei ne feküdjenek a földre.

Növekedéséhez a 16°C lenne ideális, melegben hamar felmagzik. A tavaszi termést követően ősszel is fogyaszthatjuk a finom, friss, kertünkben termett salátát, ha augusztusban újra palántázunk vagy ha júliusban hidegágyba vetünk magokat.

A fejes saláta egy rendkívül egészséges zöldség, ami megérdemelné, hogy nagyobb szerephez jusson étrendünkben. Magas a C-, a B-vitamin és a karotin tartalma, így tavasszal segíthet a feltölteni vitaminraktárainkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!