2014.12.06. 08:54:58 6825 23

A dohányzó férfiak Y kromoszómákat veszíthetnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A dohányzás és a rák összefüggéseit már kimutatták, most még mélyebbre ásott egy svéd kutató csoport. Állításuk szerint a dohányos férfiaknak háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy Y kromoszómáikból veszítsenek, ami megnövelheti a rák kialakulásának a kockázatát is.

Dohányzó férfi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dohányzó férfi

A Science című amerikai folyóiratban pénteken közölt tanulmány segíthet magyarázatot adni arra, hogy a dohányzás miért jelent nagyobb kockázati tényezőt a férfiakra, mint a nőkre, illetve, hogy a férfiaknak általában miért alacsonyabb a várható élettartamuk. Az Y kromoszóma csak a férfiakban van jelen: ez hordozza a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket.

„Idén összefüggést mutattunk ki az Y kromoszómák vérsejtekből való eltűnése és a rák fokozottabb kockázata között. Most azt vizsgáltuk, hogy van-e valami életmódbeli, vagy klinikai tényező, amely kapcsolatban áll az Y kromoszómák eltűnésével” – írta közleményében a tanulmányt vezető Lars Forsberg, a svédországi Uppsala Egyetem munkatársa, aki kollégáival több mint hatezer férfi adatait vonta alapos elemzés alá.

A szakember szerint jelentős számú tényező, köztük az életkor, a vérnyomás, a koleszterinszint, az alkoholfogyasztás, az iskolai végzettség és a dohányzás vizsgálata után arra jutottak, hogy a vérsejtek egy töredékénél tapasztalt Y kromoszóma-vesztés gyakoribb volt a dohányzóknál, mint a nem dohányzóknál.

A kockázat mértéke a dózistól függött, vagyis az Y kromoszómák elvesztése gyakoribb volt az erős dohányosoknál, mint a mérsékelten cigarettázóknál. A dohányzásról leszokó férfiak viszont a jelek szerint "visszanyerték" Y kromoszómáikat. Forsberg szerint ez azt sugallja, hogy a dohányzás okozta Y kromoszóma-vesztés talán visszafordítható.

A kutatók szerint egyelőre nem tisztázott az, hogy a vérsejtekben lévő Y kromoszómák elvesztése miként áll kapcsolatban a rák kialakulásával. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a vérben lévő immunsejtek, amelyek elveszítették Y kromoszómájukat, nem képesek hatékonyan fellépni a rákos sejtekkel szemben.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...