2014.05.12. 20:48:43 4985 31

A devizahiteleseket nem lehet kilakoltatni - amíg máshogy nem döntenek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Országgyűlés hétfő este meghosszabbítja a fizetési problémákkal küzdő devizahitelesek kilakoltatási moratóriumát, hiszen a képviselők négyötöde hozzájárult a házszabály módosításához. A FIDESZ szerint egyébként a nem fizető forinthitelesek nem teljesítik a szerződésüket.

Parlament - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parlament

Döntés a döntéshez

A parlament először arról döntött, hogy hozzájárul az új házszabálytól való eltéréshez és már hétfőn lehetővé teszi-e a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Ez azért volt fontos, mert normális ügymenetben csak a jövő héten lehetett volna erről vitázni és csak ezután dönthettek volna a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról. Persze az ilyen gyorsított eljárásokkal csínján kell bánni, mert az új házszabály szerint „kivételes eljárás elrendelésére félévente legfeljebb négy alkalommal kerülhet sor”. Egyet tehát már ki is lőttek a képviselők.

A képviselők a benyújtott módosító indítványokat most először már az újonnan létrehozott törvényalkotási bizottságban vitathatják meg a zárószavazás előtt.

Konkrét határidő nélkül

A kormánypárti indítvány alapján a devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak ezúttal nem lesz végső időpontja, vagyis egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik.

Ki hogyan szavazott?

A kivételes eljárásról a Liberálisok pártelnöke, a független Fodor Gábor nemmel szavazott, a DK színeiben politizáló független Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Oláh Lajos tartózkodott, Gyurcsány Ferenc pedig nem vett részt a szavazáson.

Az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ugyanakkor a devizahitelesek helyzetének átfogó és gyors rendezését szorgalmazza. A Jobbik is támogatja a tilalom meghosszabbítását, ám ezt csak tüneti kezelésnek tartják. Az Együtt-PM szerint a kormány megint elodázza a devizahitelesek helyzetének megoldását és a Kúriára hárítja a felelősséget.

A forinthitelesekre ez nem vonatkozik

A forinthitelesek terhei nem emelkedtek olyan mértékben, mint a devizahiteleket felvett embereké, ráadásul az elmúlt időszakban a jegybanki alapkamat is csökkent, így a kormány nem tervezi a kilakoltatási moratórium kiterjesztését a forinthitelesekre is. Erről a VS.hu kérdésére válaszolva beszélt Gulyás Gergely a törvényalkotási bizottság elnöke a testület ülésének szünetében. Hozzátette: álláspontjuk szerint ha egy forinthiteles nem fizeti a felvett hitelét, akkor az a szerződés nem teljesítésének tekinthető. Beszélt arról is: arra kérik a végrehajtókat, a moratórium meghosszabbításáról szóló törvény életbe lépéséig ne lakoltassanak ki senkit.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...