2016.01.28. 10:45:46 11121 341

A citrom, mint gyógynövény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A citrom nem hiányozhat a téli bevásárlásból, teához kötelező a friss citromlé a bolti koncentrátum helyett (kivéve ha üresen szereted a teádat). Ezenkívül a citrom a téli házi patika egyes számú tagja - reméljük, hogy nálatok is. Ha eddig nem így tekintettek rá, íme egy-két jó ok, hogy megváltozzon a véleményetek.

Citrom vízben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citrom vízben

1. Jól hasznosuló C-vitamin!

A citromlé C-vitamin tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav (szintetikus C-vitamin). Azonos adagolás (500 mg) esetén a C-vitamin-bevital 35%-kal hatékonyabb, mint a szintetikus készítményeknél, ami a citrom flavonoidjainak tulajdonítható.

2. A teljes gyümölcs, sőt, még a levelei is hasznosak

A gyümölcsöt és a leveleket is hasznosítják. A gyógyászatban vagy az egész gyümölcsöt, vagy csak a héját vagy a magot használják fel. Az aromaterápia a termés héjából vagy a levelekből vízgőz-desztillációval kinyert illóolajat alkalmazza. A gyümölcsöket és a leveleket télen gyűjtik be. A citromfa egyébként megfelelő körülmények között egész évben virágzik és termést hoz.

3. A C-vitamin mellett számos értékes anyagot tartalmaz

A citromfa gyümölcse igen gazdag C-vitaminban. A citrom és levele sok flavonoidot tartalmaz, valamint karotinoidokat, amelyek a déli gyümölcsök színét adják. A citromban kumarinok is vannak. A gyümölcsből kivont illóolaj monoterpénekben és szeszkviterpénekben gazdag. Az illóolaj főleg limonént (80%), valamint citrálokat tartalmaz, ez utóbbiaknak köszönheti a citrom az illatát.

4. Jótékony hatással van a szervezetre

A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergiaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek. Kimutatták, hogy a citromlé rendszeres fogyasztása (hasonlóan a narancs- és az ACTH-szintet a vérben (mindkettő természetes gyulladáscsökkentő anyag). Patkányoknál a gyümölcsök leve mérsékli a húgysav képződését. Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van.

A citromlé rendszeres fogyasztása alapkezelésként szolgálhat agyér-elmeszesedés és a hajszálerek vagy visszerek bántalmai esetén. Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál megelőzésre és kezelésre ajánlott. A citromot gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt kiegészítő kezelésként alkalmazzák köszvény és reumás ízületi panaszok ellen.

5. Többféleképpen alkalmazható

Belsőleg

Érelmeszesedés, visszér- és hajszálér-bántalmak

Alapkezelés: táplálkozás részeként a citromlé rendszeres fogyasztása. Heveny állapot kezelése: 2 cl citromlevet keverjen el 5 cl meleg vízben, esetleg 1 gerezd zúzott fokhagymával. Naponta 3 alkalommal.

Külsőleg

Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás

Öblögetés: 2 cl citromlevet keverjen el 2 cl meleg vízben; naponta 3-4 alkalommal.

Párásítás: a környező levegő illatosítása és fertőtlenítése.

Van, amire azért nem árt figyelni!

A citromban lévő citrálok (aldehidek) maró hatásúak lehetnek a bőrre, a kumarinok pedig fényérzékenységet idézhetnek elő.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...