2014.10.18. 09:07:54 4732 55

A barnamedve nem csak látogatóba jött az Északi-középhegységbe!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eddig is lehetett híreket hallani arról, hogy barnamedve kóborolt át a Tátrából Nógrád megyébe, most viszont a folyamatos megfigyeléseknek köszönhetően bizonyítékokat találtak arra, hogy meg is telepedett nálunk. Az Északi-Középhegységben tehát számítani kell a gyakoribb előfordulására. A vs.hu összefoglalta, mit kell tudni az európai barnamedvéről.

Barnamedve (illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barnamedve (illusztráció)

Az 1990-es évek óta már elvétve előfordult a barnamedve Nógrád megye északi területein, és azóta folyamatosan sűrűsödnek az előfordulások. Oly annyira, hogy a 2014-es megfigyelési adatok alapján már az is kijelenthető, hogy az európai barnamedve (Ursus arctos arctos) megtelepedett Nógrádban.

A barnamedve a gyéren lakott észak-európai és oroszországi területeken él a legnagyobb számban, a Kárpátok és a Balkán mellett kisebb, szigetszerű populációi vannak, a teljes állomány 60-70 ezer példány között lehet. A Kárpátokban mintegy 10 000 medve él. A legsűrűbb az állomány Kelet- és Dél-Erdélyben, illetve az Alacsony- és a Magas-Tátra erdeiben.

Európában 1972 és 2002 között 36 halálos medvetámadás történt, ebből 24 Romániában. A ma szlovákiai területeken az 1900-as évek elejétől nem történt halálos kimenetelű medvetámadás. A legveszélyesebbek a bocsos anyamedvék lehetnek, a nem végzetes támadások 46 százaléka írható a számlájukra. Szlovákiában a konfliktusok száma 2004 óta ritkult, köszönhetően a felvilágosító munkának, illetve a medve élőhelyein a hulladéktárolás biztonságosabbá tételének.

További fontos tudnivalók:

  • A medve nem alszik igazi téli álmot, enyhébb teleken előfordul, hogy végig aktív marad,
  • másodpercenként 17 méter is képes megtenni,
  • miután a Tátrában 10 ezer hektárnyi terület pusztult el, a barnamedve kénytelen volt lejjebb vándorolni, mivel ragaszkodik az erdős élőhelyhez. A Mátra, a Börzsöny és a Bükk alkalmas élőhely lehet az állat számára.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...