2015.11.28. 08:40:32 25487 300

A 7 leggyakoribb hiba, amit mosás közben elkövethetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha összegyűlik annyi szennyes, csak be a mosógépbe, mosószer, öblítő, esetleg egyéb alternatív „habzó” vagy kevésbé habzó szer, program beállít és már indulhat is a móka. A végeredmény (ahogy nem is egy reklámban halljuk): ragyogóan fehér/színes, tiszta ruhák. Egyszerű, ugye? Vagy mégsem…?

Mosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosás

Néhány apróság, hogy a mosás még hatékonyabb legyen.

Néha a gépnek is kell a tisztítás

Alkalmanként a mosógépedet sem árt „kimosni”. Vagyis, indíts el egy magas hőmérsékletű programot üresen, a mosószer helyére kerüljön klóros fehérítő, esetleg ecet, ecetes tisztító, vagy valamilyen „speckó” mosógéptisztító. Így a koszmaradványokat, szennyeződéseket, baktériumokat egy időre száműzheted a gépedből.

Túl magas hőmérséklet

Az ideális mosási hőmérséklet 30-40 ˚C körül van. Ennél magasabb hőfok esetleg a textíliát is roncsolhatja, illetve energiát sem spórolunk vele. Egyetlen esetben ajánlatos magasabb hőmérsékletet választani: ha beteg van a családban. A magasabb hőmérsékleten elpusztulnak a „kór” okozói, így a betegségnek kevesebb esélye van tovább terjedni a családban.

Ne tömd meg!

Mindenki szeretne hamar túl lenni egy-egy adag szennyes tisztává varázsolásán, ezért a lehető legtöbb ruhát képesek vagyunk begyömöszölni a mosógépdobba. Pedig ez nem a legjobb megoldás! Túlterhelés esetén a beállított program nem lesz olyan hatékony, mint amilyennek szeretnénk. Alapszabály: a gépbe bepakolt ruha és a mosógép dobja közé még férjen be a kezed.

Csak óvatosan a mosószerrel is!

Ha túl sok mosószert töltesz a géped erre alkalmas fakkjába, megeshet, egy része ott marad, nem használja fel a mosógép a mosás alatt. Ezek a maradékok szépen felhalmozódnak, szennyeződést képezve a mosószeradagoló falán. Ez a réteg előbb vagy utóbb penészedésnek indul, ami aztán a következő mosással a mosószerrel együtt bekerül a ruhák közé, mely allergiát, kivörösödést válthat ki.

Fehér foltok a sötét ruhán

Megesik, hogy a régi fényében tündöklő fekete, vagy valamilyen sötét színű ruha helyett fehér csíkokkal, foltokkal tarkított ruhaköltemény kerül elő a mosógépből. Ennek oka, hogy a programhoz képest túl sok mosószer került az adagolóba, így annak rövidsége miatt nem oldódott fel rendesen. Vagy fennállhat annak a veszélye is, hogy túl sok ruhát gyömöszöltünk a mosógépdobba. Erre megoldást fentebb olvashattok.

Nemkívánatos lyukak

Valószínűleg már mindenkit ért az a csalódás, hogy a frissen mosott ruhán vasalás közben, esetleg a szekrényből elővéve apró vagy nagyobb lyukakat talált. Nos, ez valószínűleg mosás közben keletkezhetett, egy-egy gomb, cipzár, vagy melltartókapocs okozhatta. Hogy ezt elkerüljük, a cipzárokat a szennyesből a mosógépbe kerülő pulóveren, nadrágon a mosás idejére húzzuk fel, a gombokat gomboljuk be, a melltartókat pedig összekapcsolva inkább tegyük egy külön kis zsákba. Így megúszhatjuk a kellemetlen meglepetéseket.

Törölközők, öblítés nélkül?

Ugyan szeretjük, ha a törölközőink finom öblítőtől illatoznak, de ha lehet, hagyjuk ki ezt a fázist. Az öblítő csökkenti a törölközők nedvszívó képességét. Ha szeretnéd, hogy e fázis kihagyása ellenére frissek legyenek otthon a „törcsik”, a mosás végeztével azonnal szedd ki őket a gépből és induljon a teregetés.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...