2015.11.28. 08:40:32 25505 300

A 7 leggyakoribb hiba, amit mosás közben elkövethetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha összegyűlik annyi szennyes, csak be a mosógépbe, mosószer, öblítő, esetleg egyéb alternatív „habzó” vagy kevésbé habzó szer, program beállít és már indulhat is a móka. A végeredmény (ahogy nem is egy reklámban halljuk): ragyogóan fehér/színes, tiszta ruhák. Egyszerű, ugye? Vagy mégsem…?

Mosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosás

Néhány apróság, hogy a mosás még hatékonyabb legyen.

Néha a gépnek is kell a tisztítás

Alkalmanként a mosógépedet sem árt „kimosni”. Vagyis, indíts el egy magas hőmérsékletű programot üresen, a mosószer helyére kerüljön klóros fehérítő, esetleg ecet, ecetes tisztító, vagy valamilyen „speckó” mosógéptisztító. Így a koszmaradványokat, szennyeződéseket, baktériumokat egy időre száműzheted a gépedből.

Túl magas hőmérséklet

Az ideális mosási hőmérséklet 30-40 ˚C körül van. Ennél magasabb hőfok esetleg a textíliát is roncsolhatja, illetve energiát sem spórolunk vele. Egyetlen esetben ajánlatos magasabb hőmérsékletet választani: ha beteg van a családban. A magasabb hőmérsékleten elpusztulnak a „kór” okozói, így a betegségnek kevesebb esélye van tovább terjedni a családban.

Ne tömd meg!

Mindenki szeretne hamar túl lenni egy-egy adag szennyes tisztává varázsolásán, ezért a lehető legtöbb ruhát képesek vagyunk begyömöszölni a mosógépdobba. Pedig ez nem a legjobb megoldás! Túlterhelés esetén a beállított program nem lesz olyan hatékony, mint amilyennek szeretnénk. Alapszabály: a gépbe bepakolt ruha és a mosógép dobja közé még férjen be a kezed.

Csak óvatosan a mosószerrel is!

Ha túl sok mosószert töltesz a géped erre alkalmas fakkjába, megeshet, egy része ott marad, nem használja fel a mosógép a mosás alatt. Ezek a maradékok szépen felhalmozódnak, szennyeződést képezve a mosószeradagoló falán. Ez a réteg előbb vagy utóbb penészedésnek indul, ami aztán a következő mosással a mosószerrel együtt bekerül a ruhák közé, mely allergiát, kivörösödést válthat ki.

Fehér foltok a sötét ruhán

Megesik, hogy a régi fényében tündöklő fekete, vagy valamilyen sötét színű ruha helyett fehér csíkokkal, foltokkal tarkított ruhaköltemény kerül elő a mosógépből. Ennek oka, hogy a programhoz képest túl sok mosószer került az adagolóba, így annak rövidsége miatt nem oldódott fel rendesen. Vagy fennállhat annak a veszélye is, hogy túl sok ruhát gyömöszöltünk a mosógépdobba. Erre megoldást fentebb olvashattok.

Nemkívánatos lyukak

Valószínűleg már mindenkit ért az a csalódás, hogy a frissen mosott ruhán vasalás közben, esetleg a szekrényből elővéve apró vagy nagyobb lyukakat talált. Nos, ez valószínűleg mosás közben keletkezhetett, egy-egy gomb, cipzár, vagy melltartókapocs okozhatta. Hogy ezt elkerüljük, a cipzárokat a szennyesből a mosógépbe kerülő pulóveren, nadrágon a mosás idejére húzzuk fel, a gombokat gomboljuk be, a melltartókat pedig összekapcsolva inkább tegyük egy külön kis zsákba. Így megúszhatjuk a kellemetlen meglepetéseket.

Törölközők, öblítés nélkül?

Ugyan szeretjük, ha a törölközőink finom öblítőtől illatoznak, de ha lehet, hagyjuk ki ezt a fázist. Az öblítő csökkenti a törölközők nedvszívó képességét. Ha szeretnéd, hogy e fázis kihagyása ellenére frissek legyenek otthon a „törcsik”, a mosás végeztével azonnal szedd ki őket a gépből és induljon a teregetés.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.