2016.05.04. 14:22:20 11364 331

A 60. születésnapod előtt ezt a 9 dolgot tedd meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerek születésnapok mindig nagy hatással vannak az emberre. Ilyenkor megállunk egy pillanatra és számot vetünk az életünkről. Mit szerettünk volna elérni, és mi sikerült a terveinkből. Lehet, hogy még egy listát is írunk, de az biztos, hogy egy kicsit elgondolkozunk. Azt mondják, hogy az 50. születésnap is fordulópont, de a 60. még nagyobb dolog. Lássuk, mi az, amit megtehetünk addig.

Boldog ötvenes pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog ötvenes pár

A szakértők szerint 60 éves korunkra úgy érezhetjük, hogy a dolgok kezdenek szétesni körülöttünk, mind érzelmileg, mind fizikálisan. Remélhetőleg a családunk azért mellettünk van, és az ő támogatásukat élvezhetjük. Ha azonban az 50-es éveinket arra használjuk, hogy felkészüljünk a nagy átmenetre, a nyugdíjra, az idős korra, a nyugalom, a lecsendesülés időszakára, akkor sokkal könnyebben éljük meg azt a bizonyos kerek születésnapot is. Íme, néhány tipp, mire érdemes energiát fektetni 60 éves korunk előtt.

1. Barátkozz a fiatalabbakkal!

Egy fiatalabb ismerős segít téged is fiatalon tartani. Új nézőpontokat ismerhetsz meg, új helyekre juthatsz el a segítségével, lelkesedése rád fog ragadni, te pedig bölcs tanácsokkal láthatod el. :) Ez persze nem azt jelenti, hogy a régi, veled egykorú vagy akár idősebb barátokat ejteni kellene, rájuk is szükséged van. Pusztán egy-két fiatalabb baráttal érdemes bővíteni a kört. Kutyasétáltatás közben, edzőteremben, esetleg egy nyelvtanfolyamon vagy munkahelyen könnyedén ismerkedhetsz, ha elég nyitott vagy.

2. Hagyj fel rossz szokásaiddal!

Soha nincs késő leszokni a dohányzásról, vagy ahhoz, hogy ledobj pár kilót. Edzeni is bármikor elkezdhetsz, a lényeg, hogy kezdd el, tégy valamit az egészségedért, ami nyugdíjas éveidben kifizetődő lesz. Energikusabb leszel, késleltetheted az egészségügyi problémák megjelenését, kevesebb gyógyszert kell majd szedned és így tovább. Egyszóval, változni nem késő, csak akarni kell!

3. Tervezd meg a nyugdíjba vonulásod!

Ha muszáj lesz dolgoznod a nyugdíjas kor elérése után, akkor is némi tervezést igényel a dolog. Ha eddig nem volt nyugdíjbiztosításod, vagy valamilyen előtakarékossági számlád, akkor itt az ideje, hogy erre is gondolj. Tervezd meg nyugodtan, hogy mikor és hogyan akarsz nyugdíjba vonulni, és azt is, hogy a nyugdíjas évek alatt mivel szeretnél foglalkozni. Ha eddig profi szinten űztél valamit, akkor vállalhatnál tanácsadást vagy oktatást a témából, ami egy kicsit nyugodtabb munkakör, de segíthet abban, hogy szellemileg fitt maradj.

4. Bocsáss meg azoknak, akik megbántottak

Kevés dolog van, ami annyi negatívitást jelent, mint a harag. Törekedj arra, hogy jó kapcsolatot ápolj a családtagjaiddal és a barátaiddal. Ha valakinek nem tudod megbocsátani a tettét, itt az ideje, hogy ezt mégis megtedd, a saját jólléted érdekében.

5. Fordulj igazi szakértőkhöz!

Mostanra már remélhetőleg rendelkezel annyi kapcsolati tőkével, hogy valódi szakemberekkel vehesd körül magad. Legyen szó lakásfelújításról, fogászatról vagy az egészségedről, találd meg a legjobb szakikat, akikben megbízhatsz, és akik segíteni fognak neked. Legyen egy jó ügyvéded is, hiszen ki tudja, hogy mivel kell majd megbirkóznod az előtted álló évek során. Ha másra nem is jó, legalább ajánlhatod a gyerekeidnek, pl. lakásvásárlás esetén. Hidd el, az életed sokkal egyszerűbb lesz, ha van egy jó támogató csapatod.

6. Hódolj a régi szenvedélynek!

Úgy értjük, hogy egy régi-új hobbi csak jól jöhet. Szerettél kerékpározni vagy kirándulni? Elevenítsd fel az emlékeidet, mi az, amit nagyon szerettél csinálni, akár gyerekként. Éleszd fel a kapcsolataidat, és hajrá.

7. Légy optimista!

Talán ez a legnehezebb, főleg, ha eddig nem éppen a napos oldalról szemlélted a dolgokat. Mindenesetre az élet megpróbáltatásait tekintsd kihívásnak, és ahelyett, hogy lelombozódnál, keresd mindig a megoldásokat, légy kitartó. Szerezd meg az irányítást, ahelyett, hogy csak sodródsz az árral.

8. Keress olyan elfoglaltságokat, amelyeket egyedül is élvezet csinálni!

A saját társaságodra mindig számíthatsz, akkor is ha éppen más nem ér rá. Ezért jó, ha vannak olyan tevékenységek is a hobbi repertoárodban, amit egyedül űzhetsz. Ilyen például az olvasás, a kertészkedés, a madárles, a sütés-főzés, a kötögetés, horgolás vagy a filmnézés. Ezeket egyedül is kellemes lehet csinálni, és jó, ha élvezed a saját társaságod. Békélj meg magaddal!

9. Tegyél félre a vágyaidra!

Ha megteheted, akkor gondolj egy kicsit magadra és azokra a dolgokra, amelyeket eddig esetleg időhiány miatt nem tettél meg. Utazgatnál? Remek terv! Kezdj el már most félre tenni az álomutazásra!

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...