2015.01.26. 19:16:41 8381 47

8 egészségtelen étel, ami igazából jó is lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármilyen élelmiszer túlzásba vitt fogyasztása rossz hatással lehet a szervezetre. Törekedj a változatosságra, és ne hagyj ki semmit az étrendedből! Ez a lista segíthet neked abban, hogy ne félj az egyértelműen „rossznak” kikiáltott élelmiszerektől se, csak tartózkodj a szélsőségektől, és tényleg ügyelj a mennyiségre.

Pizza zöldségekkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pizza zöldségekkel

1. Pizza

Minden attól függ, hogy mivel fogyasztod. Ha extra hússal, zsíros baconnel és kolbásszal, akkor természetesen a pizza nagyon egészségtelen. De ha nem hagyod ki a zöldségeket, sőt, azok vannak túlsúlyban, akkor bizony a pizza még jó is lehet. Egy normál adag pizza kb. 285 kalória, ami egy kis kiegészítő salátával és utána egy gyümölccsel kiadós ebéd lehet. Gondoskodhat a napi kalcium beviteled 20%-áról és a fehérjéről is. De mivel a pizza még így is sok szódiumot tartalmaz és zsírt, ezért egy héten egynél többször ne fogyassz belőle, és gondoskodj róla, hogy jó sok zöldség legyen rajta.

2. Fagyi

Kalóriában nincs nagy különbség egy vaníliás és egy fagyasztott joghurtos fagylalt között, viszont cukortartalomban és zsírtartalomban már annál inkább.

Ha már majd meghalsz egy kis fagyiért, nem kell büntetned magad akkor sem, ha diétázol. Készítsd el házilag joghurból, válassz gyümölcsös fajtát vagy diabetikusat, és semmiképpen ne kérj rá öntetet vagy szórást.

3. Burgonya

A burgonyát sokszor egy kalap alá veszik a többi fehér étellel, finomított lisztekkel és feldolgozott élelmiszerekkel. Igazából a krumpli tele van tápanyagokkal és vitaminokkal. Tudtad például, hogy napi C-vitamin szükségleted 70%-át fedezheted belőle, ezenkívül magnézium is van benne? Arra kell csak ügyelned, hogy viszonylag sok kalóriát tartalmaz, ezért ne az olajban sült változatot válaszd, és ügyelj a mennyiségre is.

4. Csoki

A kutatások elég konzisztensen azt állítják, hogy a csokoládé evésnek sok előnye van, tele van antioxidánsokkal és boldogság hormonok termelésére ösztönzik a szervezetet, csökkentheti a stressz-szintet sőt egyes tanulmányok szerint az idős kori demencia is megelőzhető vele. Ezenkívül a tudósok azt is állítják, hogy a csokoládé napi fogyasztása csökkentheti a testtömegindexet. Egy kocka, minimum 65% kakaótartalmú csokoládé mindenképpen jobb választás desszertnek, mint egy krémes sütemény. A minőségre törekedj, ne a mennyiségre.

5. Kenyér

Kenyér és pékáruKenyér és pékáru

A kenyér magas szénhidrát tartalmának köszönheti rossz hírnevét. Pedig önmagában egyáltalán nem egészségtelen – a túl sok finomított gabona fogyasztása viszont az. Tehát egy kiegyensúlyozott étrendbe még a kenyér is belefér. A tanács a következő: legalább az 50%-a a gabonáknak, amelyeket fogyasztasz legyen teljes kiőrlésű.

6. Tojás

Ahogy egy előző cikkünkben is említettük – itt olvashatod – a tojásról a legújabb kutatások megállapították, hogy sokkal kevésbé káros, mint ahogy azt eddig gondolták. Sőt! A koleszterin, amit természetes forrásokkal fogyasztunk el, mint például a tojás, összességében nem növeli úgy a vér koleszterin szintjét, mint a zsírok, és az emberek többségének nem okoz problémát. A tojás rengeteg tápanyagot tartalmaz, fehérjében gazdag, növeli a teltség érzetet és segít a testtömeg szabályozásában is.

7. Olajos magvak

Ahogy a nevükben is benne van, az olajos magvak elég zsírosak, így nem éppen fogyókúrás nassok. Ám, tudnod kell, hogy a dióban, a mandulában, a mogyoróban, a pisztáciában, a tökmagban, de még a napraforgómagban is egészséges zsírok találhatóak. Ezenkívül más tápanyagokat is tartalmaznak. Például a pisztácia tele van luteinnel, ami egy antioxidáns, ami jó a szemnek. A mandulának magas az E-vitamin, a diónak pedig az omega-3 zsírsav tartalma. Mivel kalóriatartalmuk ettől nem lesz kevesebb egy maroknyinál több naponta nem ajánlott.

8. Cappuccino

A kávé tejes változatainak gyakran rossz a híre az egészséges életmód követői között, mivel kalóriadúsabbak az eszpresszónál és általában teleszórjuk őket cukorral. De a cappuccinóval más a helyzet. A tejhabnak köszönhetően kevesebb benne összességében a tej, mint egy lattéban, így kevesebb kalória is. A tejcukor egy kicsit édesít a kávén, így nem kell bele annyi cukor, és semmiképpen nem zsírosabb, mint a kávé tejszínnel. Jó kis délutáni koffein pótló.

Forrás: goodhousekeeping.com, eatingwell.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...