2015.10.08. 18:05:18 11564 167

7 dolog, ami rendszertelen menstruációt okozhat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszertelen menstruáció nagyon idegtépő tud lenni. Ha késik, rögtön terhességre gyanakszol, ha előbb jön, megijedsz (valami baj van?). Igazából a menstruációs ciklus rengeteg mindentől függ, de ha többször rakoncátlankodna, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Női bajok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női bajok

Érdekes, hogy a stressz, az egészségtelen életmód, a gyakori utazás és a sok mozgás nem befolyásolja annyira a menstruációt, mint korábban hittük, legalábbis a goodhousekeeping.com szakértője, dr. Jennifer Ashton ezt állítja. A következő hét ok, viszont annál inkább.

Először is tisztázzuk, hogy hogyan kell kiszámolni a menstruációs ciklus hosszát. Egy menstruáció első napjától a következő vérzés első napjáig tartó időszakot nevezzük a menstruációs ciklusnak. Ennek 21 és 40 nap között kell lennie, azaz minimum 21 maximum 40 nap telhet el az egyik első napjától a következőig. Ha nem követed ezt nyomon, akkor lehet, hogy észre sem veszed a rendszertelenséget, ezért érdemes erre időt szánni, és ha lehet egy naptárban vezetni, vagy akár egy applikációval követni (pl.: Periode Tracker Lite).

Ha kórosan sovány vagy

Nincsen minimum súly vagy minimum testtömeg százalék, ami a menstruációhoz szükséges, mégis előfordulhat, hogy egy sovány nő nem vérzik? Hogy miért? Evolúciós oka van. Ha sovány vagy, valószínűleg éhezel, ami azt jelenti, hogy ez nem a legjobb időszak a szaporodásra.

Érdekesség, hogy az élsportolóknak is eltűnhet a menstruációja, különösen ha túlságosan megerőltetik magukat hosszú távon, például egy maratonra való felkészülés során.

Ha valamilyen evési rendellenességben szenvedsz, vagy úgy gondolod, hogy a testsúlyod közrejátszhat a menstruáció elmaradásában, keresd fel az orvosod!

Ha PCO (policisztás petefészek) szindrómás vagy

A PCO egy hormonális rendellenesség, ami rendszerint megnyújtja a menstruációs ciklust, gyakran 6-8 hét is eltelhet két vérzés között, de egyéb rendszertelenséget is megfigyelhetnek a nők, akik ebben a szindrómában szenvednek. A hízás, a pattanásos, zsíros arcbőr, a depresszió, a hangulat ingadozás, a hajhullás vagy éppen a sűrűsödés, mind ennek a betegségnek a velejárói lehetnek. Ha egynél több tünetet észlelsz magadon, és az a gyanúd, hogy PCO-s vagy, keresd fel az orvosod, aki valószínűleg életmódváltást fog javasolni.

Éppen most kezdted el szedni a fogamzásgátlót

Amikor használni kezded a fogamzásgátlót az okozhat rendszertelenségeket, hiszen megváltoztatja a hormonháztartást, ami egyértelműen hatással van a vérzésre. Ne aggódj, ez előbb-utóbb be fog állni. Annál is inkább, hiszen a fogamzásgátláson kívül a vérzés rendszeressé tételére is fel szokták írni, hogy kiszámíthatóvá tegyék a ciklust. Mivel minden test más és más, előfordulhat, hogy csak a sokadik fogamzásgátló felel majd meg neked.

Hogy jól működjön, mindennap ugyanabban az időben kell bevenni, ha nem így teszel az okozhat rendszertelen menstruációt.

Összehangolódik a menstruációd egy másik nőjével

Ha együtt élsz egy másik nővel, aki menstruál, nagy eséllyel ugyanaz lesz a ciklusotok. Sőt, még a kolléganők ciklusa is összehangolódhat. A tudósok még nem jöttek rá ennek az okára, de a jelenség nagyon gyakori. Emiatt is előfordulhat, hogy akkor jön meg, amikor nem is számítottál rá.

Bizonyos gyógyszerek hatására

Ha depresszió, bipoláris személyiség zavar, pszichiátriai rendellenességre szedsz gyógyszereket, az megzavarhatja a vérzés rendszerességét. Minél többféle gyógyszert szedsz, annál nagyobb esély van erre. Ez nem azt jelenti, hogy csak úgy abba kéne hagynod ezeknek a gyógyszereknek a szedését, beszélj inkább az orvosoddal, hogy mit javasol.

Változókorba léptél

Igen, eljön ez a pillanat is. Ekkor a szervezetedben teljesen felborulhat minden, a hőháztartásodtól kezdve a hormonokig. Ennek következtében a ciklusod is rendszertelenné válhat. Ha ez a dolog extrém méreteket öltene (erőteljes, hosszú ideig tartó vérzés), mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat.

Vérzel, de nem a menstruációd miatt

Nem minden esetben a menstruáció okozza a vérzést. Nagyon ritka, de egy makacs fertőzés, daganat, illetve szexuális sérülés is okozhat vérzést. Ha nyomon követed a ciklusod, akkor az segíthet megállapítani milyen vérzéssel van dolgod, de ha kétségeid vannak, keresd fel az orvosod.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...