2015.11.18. 08:00:00 14515 254

7 alkoholmentes ital, ami okos választás cukorbetegeknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukorbetegség sokszor kihívás elé állítja az embert. Nemcsak arra kell figyelni, hogy mit ehet a beteg, de arra is, hogy mit ihat. A legkézenfekvőbb választás természetesen a víz, de nap mint nap csupán ezzel az itallal oltani a szomjunkat elég unalmassá válhat egy idő után. Mivel helyettesíthető a víz, ha cukorbetegek vagyunk?

Gyümölcsös smoothiek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsös smoothiek

Sajnos óvatosnak kell lenni az első látszatra egészségesnek tűnő dzsúszokkal, tejes italokkal, smoothiekkal is, de ne aggódj, elkészítheted a saját, diabetikus változatodat! Ezeket az italokat akkor is fogyaszthatod, hogyha fogyókúrázol. Íme, a választék, mit mire cserélj:

1. Kakaó

A kakaót nemcsak a gyerekek szeretik, de a felnőttek is kedvelik, a cukros kakaóporok azonban nem fogyaszthatóak, ha cukorbeteg vagy.

Helyettesítsd keserű kakaóporral, zsírszegény tejjel és valamilyen édesítőszerrel, ha megkívánod ezt a finomságot. 3 dl tejbe 3 teáskanál kakaóporhoz kb 2 teáskanál édesítőszerre van szükség, vagy még kevesebbre, attól függően, hogy mennyire szeretnéd édesen fogyasztani. Felmelegítve a forró csoki feelinget is jól hozza. A tetejét megszórhatod egy kis fahéjjal, így a vércukorszinted tényleg egyensúlyban maradhat.

2. Cukormentes tea

Az ice teák bolti változatában bizonyára találsz cukormentes változatot édesítőszerrel, de te magad is elkészítheted a különböző teás finomságokat. Keverd össze a teádat összetört vagy turmixolt gyümölcsökkel, szűrd le, és máris fogyaszthatod. Ha édesen szeretnéd, használj valamilyen cukorhelyettesítőt.

3. Narancslé

Egy pohár narancslé akár 26 gramm szénhidrátod is tartalmazhat, ami elég sok, ha cukorbeteg vagy. Ha a narancs ízére vágysz egyél meg inkább egy egész narancsot, így a rostokat is elfogyasztod, s sokkal egészségesebb lesz, valamint kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a préselt változat. Ha mindenképpen italformájában szeretnéd, keresd a csökkentett szénhidrát tartalmú, 100%-os gyümölcsleveket, vagy facsard ki te magad, és hígítsd egy kis vízzel.

4. Limonádé

A kávézók nyáron többféle limonádét is felszolgálnak, de egytől-egyig cukrosak, és akár 60 g szénhidrátot is tartalmazhatnak. A legjobb, ha otthon készíted el a limonádét citromlével, vízzel és citruskarikákkal.

5. Gyümölcs smoothie

Egészségesnek tűnhet, de a boltokban és kávézókban vásárolható smoothiek többnyire nagyon sok szénhidrátot tartalmaznak. Például egy mangós smoothie-ban közel 60 g szénhidrát van. Ez körülbelül egy alma és egy szendvics szénhidrát tartalmával egyenértékű, és még csak egy smoothie-nál tartasz...

Helyettesítsd inkább egy otthon készített smoothie-val, ami bogyós gyümölcsökből (fél csésze áfonya, málna, meggy, eper) és egy fél banánból áll. Körülbelül a fele lesz a szénhidráttartalma. Egészségedre!

6. Gyömbér üdítő

Két deciliter gyömbér minimum 60 g szénhidrátot tartalmaz. Ha szeretnéd a gyömbéres ízt élvezni, készítsd el a saját, házi gyömbéres üdítődet. Reszelj le egy teáskanálnyi gyömbért, öntsd fel szénsavas ásványvízzel, adj hozzá egy citromkarikát, és ha szeretnéd édesítsd valamilyen cukor helyettesítővel, de enélkül is fogyaszthatod, egy nagyon frissítő és egészséges italt kapsz.

7. Kávé

Egyedül az édes kávékoktélokat kell kerülnöd, és a zsíros tejszínnel is vigyázz. Egy tejhabos cappuccino viszont jó választás lehet, ha édesítőszerrel vagy akár teljesen cukor nélkül fogyasztod. Feketén is megihatsz 1-2 csészényi kávét naponta, ha a vérnyomásod engedi.

Cikkajánló: Használj természetes cukorpótlókat az egészséges életért!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...