2016.06.29. 15:17:54 11791 287

6 mítosz a visszerekről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Érdekes, hogy még mindig keringenek olyan tévhitek a visszerekről, amelyekről azt gondoltuk volna, hogy már nincs a köztudatban. Itt a nyár, és sokan pont a visszerek miatt nem vesznek fel rövid szoknyát vagy nadrágot, pedig amikor meleg van, bizony nekik is melegük van… Tudjunk meg többet a visszerekről, hogy könnyebben elkerülhessük a kialakulásukat!

Visszér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Visszér

Kezdjük úgy például, hogy nem ülünk fel mindenféle tévhitnek, amit XY-tól hallunk. A grandparents.com egy orvost kérdezett meg a visszerekről keringő mítoszokkal kapcsolatban. Lássuk, mint mond a szakértő, dr. Kathleen Gibson, aki érsebész és véna specialista.

1. számú tévhit: A visszerek tulajdonképpen ártalmatlanok

Dr. Gibson szerint valóban vannak olyan esetek, amikor esztétikai problémát okozhatnak, és az egészségünkre nézve tulajdonképpen ártalmatlanok, azonban ezt előre nem tudhatjuk. Kellemetlen érzéseket is okozhatnak, mint például viszketés, nehéz láb érzés, görcsök és fájdalom. Előrehaladott esetekben akár be is dagadhat a láb (hosszabb állás vagy ülés után), sőt, akár mély vénás trombózist is okozhat szövődményként. Egyszóval egyáltalán nem elhanyagolandó a probléma, igaz, az esetek 10%-nál valószínűsíthető csak komoly következmény.

2. számú tévhit: A keresztbe tett láb visszeret okoz

Hű, ezt hányszor hallottam már jó magam is. Dr. Gibson szerint azonban ezt még senki nem bizonyította be, és gyakorlatilag lehetetlen lenne valóban megbizonyosodni erről. A visszereket örököljük, vagy kialakulhat terhesség során, illetve nagyobb súlygyarapodás is kiválthatja, illetve rosszabbá teheti. Gyakoribb az idősebb nőknél a megjelenése, ugyanakkor előfordulhat már fiatal korban is, sőt, akár férfiaknál is.

3. számú tévhit: A visszér mindig látható

A visszereket nem mindig látjuk, mivel mélyebben is elhelyezkedhetnek, így nem mindig ütnek át a bőrön, ugyanakkor a tüneteket érzik a páciensek: viszketés, lábdagadás, fáradt lábak, fájdalom és besötétedhet a bőr, ám az erek kidagadása nem feltétlenül következik be.

4. számú tévhit: A seprűvénák visszerek

Ez az állítás egyértelműen mítosz. A seprűvénák csak kitágult erek a bőr felszínén és többnyire szépségápolási probléma csak. A visszér, mint ahogy előbb is említettük mélyebben van, a zsírok és izmok között, nem a bőr felületén. Ugyanakkora bokakörnyékén megjelenő seprűvénákat okozhatja a visszér, vizsgáltasd ki magad!

5. számú tévhit: A sportolás csak ront a visszerek állapotán

Ezt az állítást még leírni is fájt. Igazából a sportolás segíthet a visszerek megelőzésében, ha pedig már kialakultak a visszerek, akkor sincs arra semmilyen bizonyíték, hogy a sportolás rontana a helyzeten, sőt. Azok, akik mélyvénás elégtelenségben szenvednek azoknak is jót tehet a séta, vagy a boka tornáztatása, az összehúzódások segítik a véráramlást. Konzultáljunk inkább kezelő orvosunkkal, hogy pontosan milyen sportot ajánl, ha dagad vagy fáj a lábunk, de semmi esetre se adjuk fel a mozgást!

6. számú tévhit: Az egyetlen megoldás a műtét, és az nem túl hatékony

Ma már szerencsére ez nem igaz, hiszen többféle kezelési lehetőség közül választhatnak a páciensek. Érdemes felkeresni egy specialistát, aki tájékoztatást adhat a különböző eljárásokról, megoldásokról.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...