2015.07.31. 08:00:00 10991 219

6 kérdés mielőtt beköltözik a nagyi
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több oka is lehet annak, ha több generáció együtt lakik, vagy ha jó pár év önállóság után ismét beköltözik az anyu a lakásba. Mérlegeljük a következő dolgokat, mielőtt így döntenénk. Hiszen bármennyire is szeretjük az édesanyánkat, édesapánkat, találkozni és együtt élni nem ugyanaz.

Nagymama az unokájával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagymama az unokájával

Lehet, hogy már most is Te ápolod az édesanyádat vagy édesapádat, és mindezt a saját otthonodban teszed. Ha még nem így van, már biztos, hogy megfordult a fejedben, hogy mi fog történni, ha hirtelen megöregszik valamelyik szülő, és nem tudja ellátni magát... Nagy valószínűséggel be fog költözni hozzád. De tisztában vagy azzal, hogy ez milyen következményekkel járhat? Nem elég az, ha van hely a számára a lakásban... Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, hogy jobb rálátásod legyen a dologra.

1. Miért van szükség a költözésre?

Először is azt kell tisztázni, hogy mi az oka annak, hogy azt szeretnéd, beköltözzön hozzátok. Fizikai, mentális vagy emocionális problémái vannak a nagyinak illetve papinak, vagy esetleg anyagi megfontolásból merült fel az ötlet. Ha a nagyszülő nem akar beköltözni hozzátok – gyakori eset -, de nem tudja ellátni magát, és Te sem tudod olyan gyakran meglátogatni, akkor érdeklődj a szociális gondozókról. Minden faluban és városban létezik ilyen, az a dolguk, hogy segítsék az idős embereket.

2. Milyen igényei vannak a nagyszülőnek?

Mielőtt az összeköltözés mellett döntenétek, győződj meg róla, hogy rendelkezésedre áll az a tudás, ami az ellátáshoz szükséges. Menjetek el egy általános kivizsgálásra, ahol fényt derítenek a jelenlegi és várható egészségügyi problémákra, illetve, hogy ezekkel mi a teendő.

Ha azért költöztök össze, hogy a mama illetve papa ne legyen egyedül, akkor valószínűleg csak a társaságotokra van szüksége, és arra, hogy néha elvigyétek erre arra. Ha komolyabb betegsége van, nem hall, esetleg nem lát rendesen, vagy mozgáskorlátozott, akkor meg kell ismerned a speciális igényeket.

3. Képes leszel ellátni ezeket az igényeket?

Ha csak társaságra van szüksége a nagyszülőnek, akkor minden további nélkül beköltözhet hozzátok. Feltéve, hogy van elég helyetek a számára a lakásban. Viszont, ha demencia és más nehezítő tényezők is felütötték a fejüket, az megterhelő lehet a családtagok számára.

Két dolog nagyon megnehezítheti az együttélést. Az egyik, ha a nagyszülő nem alszik éjszaka, és felügyelned kell, a másik, ha nem tudja a kis és nagy dolgait maga intézni a toaletten. Ha úgy gondolod, hogy fel vagy készülve az ilyen problémákra is, ámen. Ha valamit nem tudsz ellátni, kérj segítséget egy szakértő ápolótól.

Ugyanakkor tisztában kell lenned a kettőtök kapcsolatának a minőségével is. Ha nehezen viseltétek egymást, akkor az együttéléstől csak rosszabb lesz, főleg, ha a fenti élethelyzetekkel is szembe kell néznetek.

4. Mit gondol erről a család többi tagja?

Ez a döntés nemcsak téged érint, hanem a többieket is befolyásolja. Ha kicsik a gyerekek, és a nagyszülők is egyre inkább kezdenek bébikre hasonlítani, az nem túl jó párosítás. Ha már nagyobbak a gyerekek, akkor még segíthetnek is, de lehetnek nézet eltérések a nagy korkülönbség miatt.

Akárhogy is, mindenképpen meg kell kérdezned a család többi tagját. Ha férjednek, illetve feleségednek mindig is problémái voltak az anyósukkal, illetve apósukkal, akkor ez a helyzet több konfliktust okozhat majd kettőtök között, mint eddig bármi más. Erre jobb, ha felkészülsz.

Nemcsak a veled együtt élőket kell megkérdezned a döntésről, hanem a testvéreidet is. Valószínűleg abba könnyedén beleegyeznek, hogy Te vedd magadhoz a szülőt. Azonban tisztáznod kell velük, hogy ez nem azt jelenti, hogy egyedül szeretnéd vállalni értük a felelősséget. Fektessétek le a szabályokat: például egyszer egy héten vagy havonta egy hétvégére a testvéred odamegy, és levált egy kicsit, esetleg elviszi sétálni a mamát, illetve amikor vakációra megy a család beköltözik hozzátok egy hétre, és ő gondoskodik róla. Minél konkrétabban meg tudjátok beszélni ezeket, annál jobb.

5. Megfelelő a házad akkor is, ha rosszabb lesz a fizikai állapota?

Egy szintes a ház vagy lépcsős? Elég hely van a bútorok között, ha, teszem azt, bottal vagy járókerettel kell közlekednie. Csúszós a padló? Megfelelő a fürdőszoba egy idős embernek? Van zuhanytálca vagy csak fürdőkád? Ahogy a gyermekvállalásnál viszonylag bababiztossá kell tenni a lakást, úgy egy idős rokon beköltözésekor is megvan a teendők listája.

6. Honnan ismered fel, ha a felelősség meghaladja a képességeidet?

Az ápoló rokonok gyakran kiégnek. Elfáradnak fizikálisan, érzelmileg és mentálisan is. Ne várd meg ezt az állapotot. Ha végig rágod ezeket a kérdéseket és úgy gondolod, hogy a család életére drámai hatással lenne a dolog, akkor valószínűleg jobb, ha nem költözik be a nagyi.

Ha beköltözik a nagyszülő, és úgy érzed nagyobb a stressz-szinted, vagy nagyon irritáló a jelenléte a család többi tagjának, lehetséges, hogy mindenkinek jobb, ha kiköltözik.

Fontos, hogy Te se hanyagold el magad, ne hagyd ki a saját edzéseidet, az előre megbeszélt időpontokat a saját orvosaidnál, és hagyj időt a feltöltődésre is. Ha kell, hívd segítségül a testvéreidet vagy profi ápolókat.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...