2015.03.12. 18:00:00 28607 351

6 dolog, amire jó a pitypang és 6 ötlet, hogyan fogyaszd
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a rukkola az a gyermekláncfű nemesített változata? A csípős-kesernyés aromájú levelek ma ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Gyerekkorodban kutyatejként is ismerhetted és lehet, hogy koszorút is fontál belőle. Most itt az ideje, hogy a gyógyszeres polcra tedd!

Pitypang, gyermekláncfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pitypang, gyermekláncfű

A gyermekláncfű hatóanyagai, mint gyógynövény

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint, béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős, mivel a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Érdekesség:

A gyermekláncfű vízhajtó hatására utal a növény francia elnevezése, a pissenlit („ágybavizelés”). Az angol neve, a dandelion szintén francia eredetű: dent de lion annyit jelent, hogy oroszlánfog. Valószínűleg a levelek osztott, szeldelt formájára utal.

A gyermekláncfű élettani hatása:

1. Máj- és epebántalmak:

Teája alkalmas lehet epehólyag és májbántalmak kezelésére. Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják.

Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztíthatja, az epehomokot és az epesarat eltávolíthatja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas lehet az epekő kialakulásának megakadályozására.

2. Idegrendszer:

A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással lehet az emlékezőképességre.

A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.

3. Veseproblémák:

A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolíthatja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegítheti a hólyagfertőzések gyógyulását.

A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozhatja, mivel fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

Kiválóan alkalmazható folyadék-visszatartás és veseelégtelenség esetén.

4. Ízületi problémák:

Alkalmas lehet a növény használata reumatikus fájdalmak, idült ízületi gyulladások és a köszvény kezelésére, mind belsőleg (tinktúra), mind külsőleg borogatás formájában.

5. Emésztőszervrendszer:

Erősítheti a hasnyálmirigyet és a lépet. Segítheti az emésztést, javíthatja a gyomor működését. Étvágygerjesztő hatású.

6. Szív- és érrendszer:

A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre. Vércukorszint szabályozó hatása valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Az inulin egy poliszacharid rost, mely hosszúláncú ismétlődő fruktóz molekulákból áll és megelőzi a vércukorszint ingadozásait.

A gyógynövény felhasználása

A gyermekláncfű ajánlott napi adagja 4-6 g.

1. Pitypang gyökér:

A pitypang gyökerét, nyersen, szárítva is fogyaszthatjuk.

2. Pitypang gyógytea:

3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

3. Tinktúra:

Egész évben hozzá lehet jutni az alkoholos-vizes oldathoz, amely az egyik leghatékonyabb alkalmazási mód. Belsőleg: 3x12 csepp étkezés előtt 1 dl tiszta vízben oldva. Kúraszerűen érdemes alkalmazni! Egy kúra 3 hét, utána 1 hét szünetet kell tartani, majd újra alkalmazható további 3 hétig. Erős vízhajtó hatása miatt bőségesebb vizeletürítést eredményez. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a növényi vízhajtó szerek a káliumot nem mossák ki a szervezetből.

4. Borogatás:

3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

5. Méz-szirup:

Étvágygerjesztő, vizelethajtó, epeműködést serkentő. Cukorral készül, cukorbetegeknek nem ajánlott! A kora délelőtti órákban, csak napfényes időben, friss állapotában, tiszta környezetből gyűjtsük!

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg gyermekláncfű,
  • 1 egész citrom,
  • 1 kg cukor,
  • 8 dl víz

ELKÉSZÍTÉS:

A virágokat, a felszeletelt citrommal, a vízzel kis lángon egy negyed óráig főzzük. Szűrjük le! Jól nyomkodjuk ki a virágokat és a citromot, melyek tartalma a szűrt léhez kerül! Adjuk hozzá a cukrot és szintén egy negyed óráig kisebb lángon főzzük! A steril befőttesüveg aljára helyezzünk vizes ruhát vagy tegyünk az előmelegített üvegbe egy kanalat, hogy elvezesse a hőt. Így nem reped el az üveg.

Az elkészült méz-szirupot az üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Meleg párnák közé helyezzük kihűlésig.

A készítmény egy évig eláll. Kiváló ízű lesz tőle a koktél és a desszert de önállóan is fogyaszthatjuk.

6. Saláta:

A többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve fogyasztjuk.

Figyelmeztetés!

Epe utak elzáródása esetén fokozott óvatosságot és orvosi egyeztetést igényel! Ne szedjen gyermekláncfüvet epegörcs alatt. Ilyenkor forduljon orvoshoz!

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...