2015.02.02. 17:06:16 8711 58

5 tünet, ami megtévesztő lehet még az orvosoknak is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem lehet kikezelni anélkül egy betegséget, hogy pontosan tudnánk mi is az. Vannak azonban olyan alattomos tünetek, amelyek könnyen félrevezethetik még a legjobb kezelőorvost is, és rossz diagnózishoz vezethetnek. Íme 5 gyakori tünet, ami több betegséghez is köthető.

Szédülés, fejfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szédülés, fejfájás

Gyakori vizelési inger és égető érzés

Az általános diagnózis: húgyúti fertőzés
Lehetséges probléma: fájdalmas hólyag szindróma

Ha a klasszikus húgyúti fertőzésre utaló jelek nem múlnak el az első kör antibiotikum után, akkor kérd meg a háziorvosodat, hogy futtasson le néhány tesztet, például vizelettenyésztést (ez eltér a normál vizeletvizsgálattól). Ha ez a teszt negatív, akkor nem húgyúti fertőzésről van szó, hanem fájdalmas hólyag szindrómáról (interstitialis cystitis). Ha nincs lázad, az szintén ennek a jele lehet.

Gyakori szédülés és ájulás közeli helyzet sportolás közben

Az általános diagnózis: kiszáradás
Lehetséges probléma: alacsony vércukorszint

Igaz, a folyadékhiány okozhat szédülést, de ez valójában egy elég késői jel. Sokkal hamarabb okoz szédülést az alacsony vércukorszint. Bár az alacsony vércukorszint nem olyan gyakori, de ha cukorbetegség miatt gyógyszeres kezelést kapsz, vagy már több mint egy órája intenzíven sportolsz, akkor előfordulhat. Ha hosszabb ideig tart az edzés, és arra gyanakszol, hogy alacsony a vércukorszinted, akkor edzés előtt félórával fogyassz el egy könnyű ételt, ami egészséges zsírokból, szénhidrátból és fehérjéből áll.

Rossz kedv és hízás

Az általános diagnózis: depresszió
Lehetséges probléma: pajzsmirigy elégtelenség (hypothyreosis)

Ezeket a tüneteket elég sok betegség vagy egészségügyi állapot okozhatja. A depresszió is egy lehetséges ok lehet, de mielőtt antidepresszánsokhoz nyúlna az orvos, a pajzsmirigy betegségeit is ki kell zárni a pakliból. Ez egy egyszerű vérvétel során kideríthető. Mivel a pajzsmirigy központi szerepet játszik az anyagcsere, a hormonrendszer és még számos fontos folyamat működésében, ezért minden bizonnyal te is szeretnéd tudni, hogy minden rendben van-e vele.

Krónikus fejfájás

Az általános diagnózis: stressz okozta izomfeszülés
Lehetséges probléma: az őrlő fogak vagy egy fog gyulladása

A migrén lehet foggyulladás következménye is. Például a fogcsikorgatás okozhat fejfájást vagy alvási apnoét. Gyakran elég egy fogvédő, amit a fogorvosok adhatnak. Ez csökkenti a fokcsikorgatást és így a fejfájást is. Van, hogy egy fogászati röntgen segítségével vehetjük észre a gyulladt fogat. Ha nyomás hatására fájdalmat érzel, akkor lehet, hogy valamilyen fogászati kezelés szükséges. A fogászati gócokról itt olvashatsz bővebben>>

Érzékeny ízületek

Az általános diagnózis: osteoarthritis - degeneratív ízületi gyulladás Lehetséges probléma: fibromyalgia

Ezek a betegségek szinte azonos tünetekkel járnak. A betegek gyakran fáradtak, érzékenyek a fényre, a hangokra, migrénjük van és a betegségnek irritábilis bélszindróma is kísérője lehet. Az osteoarthiris általában a test teherviselő ízületiben bukkan fel, a fibromyalgia esetén pedig szimmetrikus izomcsoportokban és a lakosság kb. 1%-át érinti mindössze. Egy röntgen felvételen látszani fog a valódi ok: az osteoarthirist kimutatja a röntgen, a fibromaylagit nem.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.