2015.07.23. 09:25:58 23702 295

5 tünet, ami ellen a fekete áfonya segíthet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a fekete áfonyáról még a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy, - és Aromanövények Tanszéke is kutatást végzett? Nem? Pedig így van! A Traditional and Wild projekt, Európai Uniós program keretében több gyógynövényt is megvizsgáltak, közöttük ezt a kékes-fekete bogyót is.

Fekete áfonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete áfonya

Ha egy ilyen komoly projektben is részt vett a fekete áfonya, az bizony jelent valamit! Eddig nem fogyasztottál különösebben sok áfonyát? Akkor cuppanj rá, mert hihetetlen hasznos kis bogyó! Lássuk, mi mindent tud!

A fekete áfonya gyógyhatása

A fanyar áfonya nagyon gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban (főleg antociánok), valamint arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint is tartalmaz, s mint a legtöbb gyümölcs, cseranyaggal és pektinnel is bőségesen ellátott.

1. Érfalvédő gyógynövény

Legfontosabb tulajdonsága valószínűleg az érfalvédő hatás, mellyel az áfonyabogyók rendelkeznek. A termés kiváló hatással van a hajszálerekre, rugalmasabbá teszi őket, csökkenti törékenységüket, és áteresztőképességüket is, így megelőzhetőek az olyan kellemetlen tünetek, mint például a bokaduzzadás.

2. Látászavar ellen

Érdekességként jó, ha tudod az áfonyáról, hogy a látásra való pozitív hatását a második világháború idején ismerték fel. Brit katonák arról számoltak be, hogy fekete áfonya fogyasztása után jobban tudtak éjszaka tájékozódni.

Ezen tapasztalaton felbuzdulva beindultak a kutatások, és kimutatták, hogy a fekete áfonya elősegíti a retinasejtek regenerálódását. Ma már többféle látászavar kezelésére alkalmazzák sikeresen, és látásjavító étrendkiegészítők tartalmazzák a kivonatát.

3. A húgyutak és a vese egészségéért

Akárcsak testvére, a tőzegáfonya, a fekete áfonya is kiváló a húgyúti betegségek megelőzésére, tünetek enyhítésére, ugyanis fertőtleníti a húgyutakat, ezzel hozzájárul a vese egészségének megőrzéséhez is.

4. Fekete inzulin?

A természetgyógyászok már régóta alkalmazzák a fekete áfonya levelét cukorbetegeknél, mivel feltételezhetően a levelek képesek a vércukorszint csökkentésére. Ezt a hatást azonban még nem sikerült tudományos bizonyítékokkal alátámasztani, mindössze állatokkal végzett kísérletekre támaszkodhatunk, ahol valóban tapasztaltak némi hatást a vércukorszintre. A népgyógyászatban egyébként gyakran becézik fekete inzulinnak az áfonyalevelet.

5. Vastagbél-bajokra

A fekete áfonya és leveléből készült tea kíméli és támogatja a bélnyálkahártyát, ezzel segít kordában tartani a krónikus bélhurutot, a hasmenést vagy a bélfertőzéseket és más emésztési zavarokat is.

Honnan származik?

Az áfonya az északi országok jellegzetes növénye, mivel hidegkedvelő. Ahogy egyre délebbre haladunk, egyre ritkább az előfordulása, főként hegyvidékeken láthatjuk, Magyarországon sem túl gyakori, sőt mi több nem is gyűjthető. Főként feldolgozott formában juthatunk hozzá, áfonyalekvárok, üdítők, szörpök és étrendkiegészítők kaphatóak hazánkban, néha láthatunk friss import áfonyát a szupermarketekben, de fagyasztva az év 365 napjában elérhető. Az áfonyapálinka is kedvelt termék, amelynek baktériumölő hatása közismert. Szájfertőzésekre, fogínygyulladásra kitűnő.

Ha a kertedben saját magad termeszted, akkor a bogyókat a kék szín elérése után egy héttel szedd le, augusztusban.

Az áfonyatea

Gyógyteát a leveléből készítenek. 1 csapott evőkanál szárított, aprított levelet (vagy 2 teáskanálnyi frisset) 2 dl vízzel leforrázunk, negyedórát állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel természetesen ízesíthető, étkezés közben, kortyonként fogyasztjuk el.

Adagolásával óvatos légy, enyhe mérgezéssel kell számolni, ha túladagoljuk!

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és szakvéleményt.

Forrás: webbeteg.com, hazipatika.com, wikipedia.org információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...