2016.05.25. 11:34:18 18825 488

5 olcsó recept – Konyhapénz-zsonglőr, hó végi fogások!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nehogy azt gondold, hogy kevés pénzből csak unalmas fogásokat lehet készíteni! Valójában itt kerül előtérbe az igazi kreativitás, amikor a szinte semmiből kell valamit csinálni. Még, jó, hogy mindannyiunknak volt egy, a konyhapénzzel csodákra képes nagyija, akitől elleshettünk néhány receptet, és ezek a hónap végén előkerülhetnek.

Tészta wokban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tészta wokban

Nos, a spórolásnak is vannak fokozatai. Van, amikor tényleg nagyon kell: ekkor mindent kifőzünk a fagyasztóból és a hűtőből, és maximum olajat vagy lisztet veszünk, ha éppen elfogyott. :) Aztán van, amikor a következő hónapra is gondolunk, úgyhogy a húst inkább bent hagyjuk a fagyóban, és olcsó hozzávalókból próbálunk laktató ételeket a család elé varázsolni. Most ezekből állítottunk össze egy receptcsokrot.

1. Lecsós csirkemáj petrezselymes burgonyával

Hozzávalók a lecsós csirkemájhoz:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom, 3 db paprika vagy a nyáron eltett lecsóból ízlés szerint
  • só, bors, majoránna
  • olaj

A csirkemájat megmossuk, kettévágjuk, és letörölgetjük. A vöröshagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk, mellé tesszük a karikákra vágott paradicsomot és a szintén felszeletelt paprikát. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Borsozzuk. Miután a csirke máj készre párolódott, ízlés szerint majoránnával és sóval fűszerezzük. Petrezselymes burgonyával, vagy sima főtt krumplival, esetleg főtt rizzsel tálaljuk.

2. Krémes sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzeléket én a következőképpen szoktam elkészíteni. A sárgaborsót átmosom és beáztatom 4-6 órára. Olajon félbe vágott vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát pirítok, majd hozzáadom a lecsepegtetett sárgaborsót. Egy kis pirospaprikával fűszerezem, majd felengedem annyi vízzel, ami ellepi. Sózom, borsozom, 1 babérlevelet is hozzáadok. A sárgaborsót addig főzöm, amíg teljesen szét nem esik, így még rántást és habarást sem kell készíteni, egyszerűen csak felöntjük annyi tejjel vagy tejföllel, amennyivel hígítani szeretnénk. Összefőzzük és kész is. Ízlés szerint egy kis mustárral vagy ecettel lehet még ízesíteni.

3. Héjában sült burgonya sajttal és kolbásszal

A burgonyát nagyon alaposan megmossuk, majd beirdaljuk (kb. 0,3 mm vékony szeleteket vágunk, úgy, hogy az alja egyben maradjon.)A krumplit sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk fokhagymás olajjal. A szeletek közé felváltva pici sajtszeleteket és vékony kolbász szeleteket helyezünk. Lefedjük alufóliával és 200 fokon 40 percig sütjük, majd további 20 percig pirítjuk a fólia nélkül.

4. Tejfölös-kolbászos lencseleves

25 dkg lencsét átmosunk, esetleg átválogatunk, és minimum egy órára beáztatjuk. 1 fej vöröshagymát apró kockákra vágunk és üvegesre pároljuk. 2 szál sárgarépát és 1 szál petrezselyemgyökeret megtisztítunk, felkarikázunk és a hagymához adjuk. Egy kis pirospaprikával és zúzott fokhagymával fűszerezzük majd felöntjük vízzel. Sózzuk, és babérlevelet adunk hozzá. Megvárjuk, míg felforr, és hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, egy késhegynyi őrölt köményt, amikor már majdnem teljesen puha, felkarikázott főzőkolbászt vagy virslit, vagy füstölt kolbászt adunk hozzá. Készre főzzük, és tejfölös habarással sűrítjük. Mustárral savanyítjuk.

5. Pirított tészta zöldségekkel (esetleg egy kis csirkével)

Ehhez az ételhez a legjobb, ha wok serpenyőt használunk. Először is spagettit főzünk, lecsepegtetjük és összekeverjük olajjal, hogy ne tapadjon össze. Ízlés szerinti zöldségeket készítünk elő. Lehet például sárgarépa, cukkini, zöldborsó, paradicsom, paprika, vöröshagyma. Ezeket nagyjából egyforma, falatnyi méretűre vágjuk (kivéve a borsót :)). A wokban kis adagonként mindegyiket megpirítjuk, annyira hogy még ropogósak maradjanak, és egy tálba gyűjtjük őket. Ha húst is szeretnénk hozzá, akkor a csirkemellet javasoljuk. Ezt vágjuk apró darabokra, és szintén kis adagonként pirítsuk meg, de nem kell belőle sok. A legvégén pirítsuk a paradicsomot, mert az levet fog ereszteni, ehhez aztán hozzá adhatjuk majd a tésztát, rápirítunk, majd hozzáadjuk az összes elkészült zöldséget plusz a csirkét, és felmelegítjük. Ekkor sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint zöld fűszerekkel fűszerezzük. (Oregáno, kakukkfű jól illik hozzá.)

Ha további, életmentő hó végi fogásokra vágysz, olvasd el ezt a cikkünket is: Receptek hónap végére, ha neked is spórolnod kell>>.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...