2015.03.14. 15:00:00 8830 251

5 mondat, amit soha ne mondj az unokádnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyszülőnek lenni legalább olyan nagy ajándék az életben, mint szülővé válni. Újraélhetjük a gyermekünkkel töltött perceket, talán egy kicsit gondtalanabbul. Ám nem árt vigyázni ekkor sem, mit mondunk az unokánknak. Egy félreértelmezhető mondat mély nyomot hagyhat a lelkében.

Nagymama az unokájával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagymama az unokájával

Rövid, tömör, lényegre törő mondatok ezek, ám tartalmuk annál súlyosabb. Ha lehet, inkább kerüljük ezeket, vagy próbáljuk gondolatainkat, érzelmeinket máshogy kifejezni.

1. „Te vagy a kedvenc unokám!”

Ne engedd, hogy a pillanatnyi érzelmek ilyet vagy ehhez hasonló tartalmút mondassanak veled! Valószínűleg Te sem gondolod 100%-ig komolyan, csak hízelegni szeretnél - az egyiknek, miközben a másik gyerkőcöt megbántod…? Mert hát a gyerekek beszélgetnek, ez a mondat is szóba jöhet köztük. Légy őszinte, hogy az unokáid valóban bízhassanak benned, ha azt mondod, mennyire szereted őket.

2. „Hadd meséljek valami vicceset az apukád fiatalkoráról!”

Meglehet, azt gondolod, egy vicces gyerekkori sztori, baleset, csínytevés a gyermeked életéből közelebb visz az unokádhoz, vagy valami fontosra tanítja. Ám megeshet, hogy a rövid történettel villámgyorsan ásod alá gyermeked tekintélyét a saját unokád előtt.

Inkább olyan történeteket mesélj, amelyből tanulhat, melyeket a szülők is szívesen megosztanának magukról. Esetleg meséld el saját csínytevéseidet.

3. „Miért nem hordod azt a pulcsit, amit tőlem kaptál?”

Nagyszülőként a lelkesedést szeretnéd látni (kamaszodó) unokád arcán egy udvarias „Köszönöm!” elrebegése közben, mialatt a neki vásárolt ruhakölteményt bontogatja. Ezek után igazán kíváncsi lennél, miért is a régi, elnyűtt farmerkabátját hordja a Te ajándékod helyett? Hát, ezt a kérdést inkább hanyagold. Vagy a legjobb, ha konkrét ruhadarab helyett inkább ajándékutalvánnyal leped meg a kiskamaszt.

4. „Mit mondanak rólam a szüleid?”

Akár csak puszta kíváncsiságból érdeklődsz, netán épp a szülők válási tortúrája közben érdekelne, mit gondol rólad volt vejed/menyed? Ne hozd kényelmetlen helyzetbe az unokádat a faggatózásoddal. Inkább támogasd őt, egy nehéz élethelyzetben hagyd, hogy ő öntse ki neked a lelkét.

5. „Olyan kis édes ez a babaháj!”

Tartózkodj unokád külsejének (nyilvános) kedveskedő vagy épp kedvesen őszinte kritizálásáról, hacsak nem ő kér meg rá. Amiről Te azt gondolod, hogy kedves, azt ő akár támadásnak, sértésnek is veheti. Mondd azt neki, amit igazán gondolsz: hogy neked ő a legszebb. És ha kicsit duci? Kioktatás, kritizálás helyett készíts neki egészséges ételeket, nasikat.

Forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...