2016.08.22. 15:49:54 12302 288

5 meglepő dolog a cukorbetegség hátterében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A súlyfelesleg, különösen a hastájékán, a mozgáshiány kedvezhet a kettes típusú diabétesz kialakulásának, ezt talán mondanunk sem kell, annyira közismert tény a cukorbetegségről. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amelyekről nem is gondolnád, mégis növelik a kockázatot.

Cukorbetegség, diabétesz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukorbetegség, diabétesz

1. Alvási apnoe

Azt már régóta kutatják, és be is bizonyosodott, hogy az alváshiány egy sor krónikus betegség kialakulásáért tehető felelőssé, többek között cukorbetegséghez is vezethet. Egy torontói kutatás során megállapították, hogy a cukorbetegek 50%-a alvási apnoéja van, azaz alvás közben elzáródnak a légutak, és horkolást tapasztalnak. Ha azonban egy gép segítségével a légutakat nyitva tartják az éjszaka során, megelőzve így a horkolást, az inzulinrezisztenicia és a vércukorszint is javul.

2. Ha az élettársadnak is cukorbetegsége van

Egy felmérés szerint, azok a házastársak, akiknek a partnerének diabétesze van, 26%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek ő maguk is cukorbeteggé. Ha belegondolunk, akkor ez tényleg adja magát, hiszen a házastársak valószínűleg ugyanolyan életmódot folytatnak: lehet, hogy egyformán rossz az étrendjük, és egyaránt inaktívak. A rossz minőségű, zöldségekben, gyümölcsökben szegény, feldolgozott élelmiszerekben, készételekben gazdag étkezés és a sport nélküli életmód gyakran hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

3. D-vitamin hiány

A D-vitaminról manapság úgy tartják, hogy inkább tekinthető hormonnak, mint szokványos vitaminnak. Hiánya rengeteg szinten hathat a szervezetre. A vizsgálatok szerint a cukorbetegek D-vitamin szintje alacsonyabb, igaz, még nem született átfogó vizsgálat arról, hogy milyen mértékben hathat a cukorbetegség kialakulására a vitaminnak a hiánya. A sok tényező közül valószínűleg ez lehet az egyik kiváltó ok, az imént említett vizsgálatból kiindulva.

4. Korai menopauza

Egy holland kutatás során megállapították, hogy a kettes típusú diabétesz 32%-kal gyakrabban alakult ki azoknál a nőknél, akik 40 éves koruk előtt már tapasztalták a változó kori tüneteket, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik 50-54 éves koruk között élték át ezt a változást. Azt is megfigyelték, hogy akik még ennél is később, 55 éves koruk után klimaxoltak a legkevésbé voltak hajlamosak a kettes típusú cukorbetegség kialakulására idős korukban.

5. Koleszterin gyógyszerek

Sajnos a szív- és érrendszer karbantartására szedett gyógyszereknek lehet olyan mellékhatása, amelyek megemelik a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Ha ilyen készítményt szedsz, akkor folyamatosan ellenőriztesd a vércukorszinted, és elemezzétek ki az orvosoddal a gyógyszerek előnyeit és esetleges kockázatait, illetve, hogy van-e más, alternatív módszer a kezelésre. A szakértők szerint azonban a gyógyszerszedés előnyei valószínűleg nagyobbak, mint a hátrányai, és a rendszeres ellenőrzéssel karban tarthatjuk a vércukorszintet is.

Cikkünk nem ad teljes felvilágosítást a cukorbetegség kialakulásáról, összefüggéseiről más betegségekkel, állapotokkal. Célja az, hogy amennyiben felmerült benned a gyanú bármilyen betegséggel kapcsolatban, fordulj orvoshoz, és ne hanyagold el egészséged!

Forrás: http://feelgrand.org/5-surprising-factors-that-influence-diabetes-2/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!