2015.05.05. 15:00:00 10102 238

5 magyar város, amit imádunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Előre bocsátom, hogy a lista erősen szubjektív, nem tartalmazza Budapestet, valamint azokat a kisvárosokat sem, amelyeknek valószínűleg itt lehetne a helye (például Sopron vagy Szentendre), de úgy gondoltam, hogy ez az írás csak megyeszékhelyeket tartalmazzon. Máskor, másvalakinek bizonyára más véleménye lenne, de nekem ez az 5 város a kedvencem.

Győr, Városháza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Győr, Városháza

1. Győr

Haza beszélek. Az elsőnek természetesen szülővárosomnak, Győrnek kell lennie! De nem csak ezért tartozik a kedvenc városaim közé, hanem azért is, mert az utóbbi években nagyon gyorsan fejlődik, épül-szépül a városka.

Imádom a rengeteg folyót és hidat, a Széchenyi téri forgatagot és kávézókat, a gyönyörű templomokat, a Baross utcát és a Káptalan dombi kis sikátorokat, rejtett lépcsőket, az isteni fagyit a Duna-parton. A hatalmas, neobarokk városháza előtt sem lehet szó nélkül elmenni, én mindig megcsodálom. A belvároson kívül is számtalan szép pontja van a városnak, mint például a Püspökerdő vagy az adyvárosi tó. Győr programok tekintetében is kiemelkedő, minden évszakban találhatunk ingyenes koncerteket és fesztiválokat.

2. Szeged

Szeged, DómSzeged, Dóm

Mivel vonzódom a vízparti városokhoz és imádom a halászlevet, a fincsi házi rétest és József Attilát, mi más állhatna a második helyen, mint Szeged. Történelmi belvárosa, a gyönyörű Dóm, a neobarokk városháza, a Sóhajok hídja, az egyetem épülete, a gyönyörű szegedi zsinagóga, a Tisza, mind-mind magáért beszél, és átadja azt a hangulatot, amit az ember csak Szegeden érezhet. Újra és újra vissza kell menni ide!

3. Eger

Eger, Dobó térEger, Dobó tér

Borízű mámor vár Egerben, de Eger nem csak a Szépasszonyvölgyről szól és nemcsak az egri várról, de természetesen e kettő adja a legnagyobb vonzerejét. Ahogy Eger utcáin sétálgatunk a történelem köszön vissza minden sarkon, a Bazilika előtt pedig muszáj megállni és megcsodálni minden alkalommal. A megyeháza és a török megszállás nyomait magánviselő épületek, a Minaret és a törökfürdő mind-mind vonzó célpont a belföldi turistáknak. Ráadásul csodálatos helyekre juthatunk el Egerből: Szilvásvárad, Lillafüred, Aggtelek csak egy karnyújtásnyira.

4. Veszprém

Veszprém, várnegyedVeszprém, várnegyed

Veszprémben azt imádom a legjobban, hogy közel van a Balaton, hogy kicsi és kompakt, könnyen bejárható, mégis rengeteg élménnyel örvendeztet meg. A Szent Mihály székesegyház, az Érseki Palota és a kis kápolnák vallási áhítattal töltik meg, az egyébként Királynők városaként is ismert települést. Több magyar királynőt is itt temettek el és a koronázásukat csak a veszprémi érsek végezhette. Gizella királynőnek kedvelt tartózkodási helye volt a város, az ő emlékét őrzi a várnegyed főutcájának végén található Szent István király és Gizella szobor együttes, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Viaduktra.

5. Pécs

Pécs, Magyar Tudományos AkadémiaPécs, Magyar Tudományos Akadémia

Az Ókeresztény temetőkápolna és mauzóleum régészeti leletei valamint a megújult Zsolnay negyed számít manapság Pécs legfőbb vonzerejének. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a gyönyörű Bazilikáról, a dzsámiról, valamint a Barbakánról sem, amely a hajdani Püspökvár része volt. Pécs sétáló utcája és történelmi belvárosa szintén nagyon hangulatos, ráadásul azon megyeszékhelyek közé tartozik, ahol nemcsak a belváros épületeit lehet megcsodálni, hanem híres festők alkotásait is. Például a Csontváry vagy a Vasarely múzeumban.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...