2015.10.15. 16:30:02 8984 240

5 kifogás, ami szabotálja pénzügyeidet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon könnyű kifogásokat találni arra, hogy miért nem spóroltál meg elég pénzt. Most új ruhát kellett venni, a bútor túl régi volt, a gyerekeknek folyamatosan kell valami, élni is kell, és a listát tovább folytathatnánk. Hacsaknem biztos vagy benne, hogy egy nagyobb összeget fogsz örökölni a közel jövőben, jobb, ha már ma tudatos pénzügyi döntéseket hozol.

Megtakarítás, pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megtakarítás, pénzügyek

Íme 5 gyakori kifogás, ami szabotálja a pénzügyeidet. Ha bármelyik ismerősen hangzik, itt az ideje változtatni!

1. Nem engedhetem meg magamnak, hogy félretegyek

Egyáltalán nem ritka, hogy azok az emberek is úgy érzik, hogy nem tudnak félretenni, akik egyébként egészen jól keresnek. Ennek az oka az, hogy a fizetés emelkedésével az életszínvonaluk is megnőtt. Úgy gondolják, hogyha több pénzt keresnek, több mindent is engedhetnek meg maguknak, így néha túlköltekeznek. Természetesen szívesen költ az ember olyan dolgokra, amelyektől teljesebbnek érzi az életét, legyen az utazás, ruha vagy bútor, de győződj meg arról is, hogy a hosszú távú céljaid nem sérülnek ezen „szükségletek” miatt.

2. Élj a mának! Azaz költsd el a pénzed most. Mert megérdemled.

Manapság népszerű felfogás, hogy a mának éljünk, és ne foglalkozzunk a holnappal, s ez jellemző a pénzügyekre is. De gondolj bele, hogy milyen lesz az életed x év múlva, ha ezt az életstílust folytatod, és valamilyen egészségügyi problémád támad, ami miatt korábban kell nyugdíjba menned, vagy ha fél évre munka nélkül maradsz. A mostani énünket meg kell győzni arról, hogy a jövőbeni énünknek szüksége van a józanságunkra. Nehéz ezt összeegyeztetni a Carpe Diem felfogással, de muszáj.

3. Már csak ezt kell letudnom, és utána menni fog

Vannak azonnal vagy rövid időn belül esedékes események, amelyek kimerítik a pénzügyi tartalékainkat, ilyen például egy esküvő, vagy az egyetemi tandíj. Oké, most erre kell félretenned és gyűjtened, vettük. Használd ezt a tapasztalatot a jövőben is. Tervezd meg a hosszú távú céljaidat, és ugyanazzal az elszántsággal, következetességgel kezeld a pénzügyeidet, mint a rövid távú célok teljesítése esetén tetted. Ne veszítsd el a lendületet!

4. Lehetetlen, hogy egyenesbe kerüljek

A pénzügyi döntéseidért Te vagy a felelős: hogy mennyit keresel, mennyit költesz, mennyit teszel félre és mennyit fektetsz be, az mind rajtad múlik. Azzal, hogy azt mondogatod, hogy az élet igazságtalan és kegyetlen veled, nem sokra mész. A panaszkodás helyett fordítsd az energiáidat inkább arra, hogy változást érhess el. Legyél tudatosabb a kiadásaid kezelésénél.

5. Félek szembesülni a pénzügyeimmel

A lehető legrosszabb, ha a homokba dugod a fejed, és inkább nem foglalkozol az adósságaiddal. Ha attól félsz, hogy már túl sokáig halogattad a dolgokat, és nem lehet megoldani az ügyet, az helytelen hozzáállás. Soha nincs túl késő helyesen cselekedni, csak az első lépés nehéz, de meg tudod csinálni. Kezdd azzal, hogy nyomon követed a bevételeidet és a kiadásaidat (az adósságok rendezését is foglald bele, erre készíts egy hosszú távú tervet).

Forrás: dailyfinance.com cikke alapján írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...