2016.04.06. 16:16:45 9642 332

5 jel, ami halláskárosodásra utal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A következő témáról bevallom, személyes okokból is szeretnék írni, ugyanis kiderült, hogy a 28 éves „kis” öcsémnek halláskárosodása van. Ráadásul már visszafordíthatatlan az állapota. Az okokat most nem részletezném, ám valószínűleg az esete elkerülhető lett volna, ha ezekkel a jelekkel tisztában van.

Halláskárosodás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Halláskárosodás

Mint ahogy a bevezetőmből is kiderült, a halláskárosodás nem csak időseket érinthet, bár tény, hogy az esetek többségében 65 év felett jelentkezik, de már akár 30 éves korban elkezdődhet a romlás. Ha fiatalon rendszeresen kitesszük magunkat zajártalomnak, akkor az a hallószervünket bizony megviselheti. A fül egy ideig képes a regenerálódásra, azonban ha rendszeresen ér minket a zajártalom, akkor egy idő után megadja magát, és visszafordíthatatlanná válik a károsodás. Van, akinek korábban (például az öcsém), van, akinél később.

A grandparents.com honlap összeszedte a kezdeti halláskárosodás jeleit. Olvasd tovább cikkünket, hogy még idejében elcsípd a problémát, és tehess valamit ellene.

1. Mintha tompábban hallanál

Vagyis, mintha egy szűrőt tettek volna a füledre, a hangok olyan finomak, még a gyermeksikolyt is halknak érzékeled. Ezt okozhatja fülfertőzés, vagy fülzsír lerakódás, de akár a halláskárosodás kezdeti jele is lehet. Mindenképpen fordulj szakemberhez.

2. A háttérzaj miatt nehezebben érted a beszédet

Nos, egy koncerten vagy szórakozó helyen egyértelmű, hogy nehezebben értjük meg a beszédet, de ha ezzel a helyzettel szembesülsz egy étteremben, vagy egy bevásárlóközpontban, akkor lehet, hogy hallásproblémával küzdesz. A belsőfülben károsodhatott az ideg, ami segíti az agyat abban, hogy elválassza a fontos információt a kevésbe fontos zajoktól, így vagyunk képesek odafigyelni és megérteni másokat zajban is. Ha azonban megsérült ez az ideg, akkor ez nehezebbé válik. Az is lehet, hogy fülzúgást tapasztalsz, ezzel is érdemes szakemberhez fordulni. Ezernyi oka lehet, többnyire vérkeringés serkentéssel próbálják meg csökkenteni.

3. Nagyon hangosan hallgatsz mindent

Ha mások gyakran panaszkodnak, hogy túl hangosan hallgatod a tévét vagy a rádiót az autóban, és ez nem azért van, mert éppen a kedvenc számod ment, hanem minden egyes eszközt nagy hangerőn kell hallgatnod, hogy meghalld, akkor bizony ideje felkeresni az orvost.

4. Ha sípoló hangot hallasz

Ha zajos helyen dolgozol, vagy zajos gépekkel és a munka befejeztével a sípoló hang elkísér hazáig, akkor jobb, ha beszerzel egy jó minőségű fülvédőt, és felkeresed az orvosod. Még akkor is, ha alvás után a hangot már nem hallod. Tudniillik alvás közben regenerálódik a fül, de ahogy fent is említettük, erre csak egy bizonyos ideig képes, előbb utóbb az éjszakai pihenés is lehetetlenné válik, mert nem fog elmúlni a sípolás, de ekkor már késő, a halláskárosodás visszafordíthatatlanná vált. Ha egyszerre csak az egyik füledet érinti, örülj, és vigyázz rá jobban!

5. Gyakran meg kell kérned az ismerőseidet, hogy ismételjék el, amit mondanak!

"Mit mondtál?" "Ismételd el még egyszer?" Mondatok, amit mindennap használsz, és nem azért mert nem figyelsz… Az is lehet, hogy azt veszed észre, hogy el kell fordítanod a fejedet az egyik irányba, hogy jobban halld, amit a másik mond, vagy ami a TV-ben szól. Ez azt jeleni, hogy az egyik füled már nem funkcionál teljesen. Ha ezt megfigyelted magadon, azonnal irány a fül-orrgégész, és kérj egy hallásvizsgálatot.

Az érintettek azt mondják, hogy hallásproblémájuk miatt kevésbé szeretik a szociális eseményeket, kevesebbszer kezdeményeznek beszélgetést, és gyakran elszigetelve érzik magukat, így a halláskárosodásnak van egy lelki oldala is, amivel foglalkozni kell.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...