2015.05.19. 11:34:24 9342 252

5 fajta étel, amit az egészséges étkezéshez előkészíthetsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úgy vélem, hogy az egészséges étkezés alapja a megfelelő előkészület. Az, hogy időt szánunk a bevásárló lista összeállítására, magára a bevásárlásra, valamint a másnapi ételek előkészítésére is. Legalábbis én csak így tudok az egészséges étkezésre odafigyelni. Ha nincs erre a három pillérre idő, akkor össze-vissza eszem. Pedig csak ötfajta ételről kellene gondoskodni.

Előre elkészített uzsonnás doboz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Előre elkészített uzsonnás doboz

No persze ezt nem úgy értem, hogy minden egyes napra főzz meg előre 5-féle fogást. Sokkal inkább arra kellene figyelni, hogy ez az 5 fajta étel hetente szerepeljen a menüben – akár főfogásként vagy csak kiegészítőként -, és előre készítsük el őket. Jó esetben vasárnap rászánhatunk pár órát (szombati bevásárlással), és egész hétre letudhatjuk az egészséges reggelikhez, ebédekhez, vacsorákhoz és nassoláshoz is szükséges kiegészítőket. Miről is lenne szó?

1. Gyümölcsök

Ha igazán profi akarsz lenni előre gondoskodsz a tízóraikról gyümölcs formájában. Hét elején fogyaszd el a romlandóbb gyümölcsöket, mint például az eper, a málna és a többi bogyós gyümölcs, utána jöhet az előre felkockázott dinnye, a barack majd a hét második felében az alma, a banán vagy esetleg egy kis narancs. Törekedj a változatosságra és nem fogod megbánni. Nem szükséges mindenből egy kilót vásárolnod, vehetsz minden hétvégén egy-két darabot/dekát is. Ha olyan szerencséd van, hogy az utcasarkon egy zöldséges kínálja a portékáját, akkor minden reggel frissen megveheted, amit éppen megkívánsz.

2. Lencsesaláta

A lencse, a bab és a többi hüvelyes kiváló fehérje és rostforrás, emellett magas a B-vitamin, a kálium és a magnézium tartalmuk is. Többek között ezért is szeretnéd, hogy többször (hetente minimum egyszer) szerepeljen az étrendedben. Ezenkívül azért is, mert laktató és olcsó. Éljen!

Nemcsak lencsesalátát, hanem babsalátát is csinálhatsz, vagy esetleg főzelék illetve leves formájában is elkészítheted őket. Ezeket azonban nehéz magaddal vinni a munkahelyre, illetve az elfogyasztásukhoz melegítés is szükséges, szóval át kell gondolni. Egyéni lehetőségeidnek és igényeidnek megfelelően válaszd ki a neked tetsző verziót, és készítsd el előre őket. Variáld hetente a hüvelyes fogásokat.

3. Főtt tojás

A főtt tojás szépen eláll a hűtőben, akár egy hétig is, így nyugodtan megfőzhetsz több napi adagot vasárnap este. Ideális lesz reggel pirítós, paradicsom és kávé mellé.

4. Különböző zöldséges kencék

Az avokádókrém és a padlizsánkrém a kedvenceim közé tartozik. Két-három napra előre elkészítheted őket, és műanyag dobozban magaddal viheted. Vágj sárgarépát hasábokra és tekerd alufóliába! Írd fel a friss zellert is a bevásárlólistádra. A gumóból csinálhatsz levest, a szárat pedig tegyed vízbe, és tartsd ropogósan. Reggel csak csomagold alufóliába és tökéletes lesz a zöldségkrémek mellé. Ezenkívül kétszersültet is vihetsz magaddal hozzá, így még laktató is lesz. Gyors ebédnek vagy uzsonnának szuper.

Túróból is készíthetsz egészséges, fehérjedús kencét. A klasszikus körözött vagy egy zöldfűszeres túrókrém verhetetlen uzsonna. Felvágottak helyett jó választás.

Finom és egészséges kence a hummusz is, bár ennek az elkészítése egy kicsit macerásabb lehet, mégis jobban megéri, mint boltit vásárolni.

5. Pácolt csirkemell

Nem kell minden este szendvicset és felvágottat vacsorázni, ha egy kis csirkemellet, combot vagy pulykamellet bepácolsz vasárnap este. A gázon is megsütheted egy jó teflon vagy kerámiaserpenyőben, nem kell hozzá kerti grill. Jó feltét egy gyors főzelékhez, vagy saláta mellé, megsütheted akár a sütőben is zöldségekkel és sajttal borítva (fűszerezéstől függően).

Pác és köret tippeket itt olvashatsz.

Nekem ezek az egészséges heti étrend érdekében tett előkészületeim. És neked?

Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.