2015.08.19. 08:34:54 10318 251

5 étel, ami kajakómát okoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha sok az ebéd, gyakran érezzük magunkat fáradtabbnak a délután során. Előfordulhat, hogy eltelik akár több óra is, mire újra használhatóak vagyunk. Vannak azonban egészen meglepő ételek, melyekből egy kicsi is elég, hogy elálmosodjunk.

Cseresznye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznye

1. Tészta, péksüti, édességek

A szénhidrátok elméletileg gyorsan ellátnak minket energiával, de a finomított szénhidrát, mint például a tészta, gyorsan megemeli a vércukorszintet, amit az inzulinszint csökkenése követ, amitől fáradtabbak és még gyengébbek is leszünk. A többi finom lisztet és cukrot tartalmazó élelmiszerre is igaz mindez, így a péksütemények, torták, muffinok, a pizza és más feldolgozott ételek is hasonló fáradtság érzetet okoznak.

2. Nehéz tojásos ételek, húsok

A tojással nem lenne semmi gond, de a bundás kenyér, a ham&eggs, a kolbászos-tojásos lecsó és a többi zsíros kombináció már egészen biztos, hogy kiüt, és laposakat fogsz pislogni tőle. A zsír lebontása nehezebb feladat a test részére, így több energiát igényel az emésztés folyamata. Ezért esne jól az alvás délután, egy jó kis rántott hús vagy sertéspörkölt elfogyasztása után.

3. Paprikás krumpli, rakott krumpli

Szintén a szénhidrát és a zsíros hús kombinációja okozza a kajakómát, hiszen a paprikás krumplit és a rakott burgonyát sem lehet elkészíteni kolbász nélkül. :) Egy adag ezekből, és már vetnéd az ágyat.

Hasonlóan altató hatással lehet a csirke és pulyka fogyasztása is, amennyiben szénhidráttal kombináljuk, például desszertet fogyasztunk az ebéd után, vagy hasábburgonyával esszük.

4. Cseresznye

Meglepő, de a cseresznyét még az inszomnia, azaz az álmatlanság enyhítésére is alkalmazzák. A piros gyümölcs a melatonin természetes forrása, amely az egyik jó alvásért felelős hormonunk. A cseresznyézés jó ötlet az esti órákban, hiszen ekkor kihasználhatjuk ezt a tulajdonságát is. Ha rendszeresen fogyasztjuk este, segíthet az alvás természetes ciklusának megőrzésében illetve visszaállításában is.

5. Lazac

Tudjuk, hogy kiváló fehérje és Omega-3 zsírsav forrás a finom tengeri hal, de azt nem is gondoltuk volna róla, hogy álmosít. Pedig magas B6-vitamintartalmának köszönhetően hozzájárul a szervezet melatonin termeléséhez, ezáltal elősegíti a jó alvást is. Fogyaszd este vacsorára, így ezt egy ügyes trükkel a hasznodra fordíthatod.

Cikkajánló: Halreceptek egyszerűen

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!