2015.01.09. 10:44:10 4878 32

5+1 hamis bölcsesség az egészségről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor találkozunk szembe olyan hétköznapi, már-már diagnózisnak kikiáltott megállapításokkal, amelyek igazságtartalmának eszünk ágában sincs utánajárni. Mert a nagymama is ezt mondta, mert anya így „tanította”, sőt, az orvos szerint is ez az igazság. Ám nem egy felvetés helytelen, sőt, néha már veszélyes. Nem árt némelyiknek utánanézni. Pláne, ha egészségünk a tét.

Mindentudó emberek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mindentudó emberek

1. Ha alacsony a „vasad”, egyél spenótot!

Habár kétségtelen, hogy bír bizonyos mennyiségű vastartalommal ez a zöld növény, ám mégsem ő kell, hogy legyen az elsődleges „forrásunk.” A probléma nem is a benne található vas mennyiségével van, hanem inkább azzal, hogy a növényekből származó vasat testünk csak bonyolultabb folyamatok eredményként és kevesebb mennyiségben képes felvenni. Így ha ez hiányozna szervezetedből, fogyassz inkább több májat, húst.

2. Ha itt a hideg, itt a nátha szezon is

Ez is csak részben igaz, hiszen a náthát nem közvetlenül a hűvösebb időjárás okozza. A tipikus téli nyavalyák (különböző felső légúti megbetegedések) okozói általában vírusok, különféle baktériumok. Ezek nagyrészt cseppfertőzéssel terjednek, láthatatlan méretű nyálcseppekkel, tüsszentéssel, köhögéssel, a hideg időjárást nem különösebben kedvelik. Elég, ha egy-egy ilyen időszakban néhányszor „koszos” kézzel megérintjük az arcunkat, szemünket, szánkat és már meg is van a baj.

A hideg időszakban talán azért is fordulnak elő gyakrabban ezek a bajok, mert többet vagyunk zárt térben, ahol a „bacik”, vírusok is hamarabb és gyorsabban vándorolhatnak emberről emberre.

3. Olvass fényárban!

„Ne olvass ilyen félhomályban, csak megerőlteted a szemed és előbb romlik!” Hányszor hallottam ezt gyerekkoromban a szüleimtől! Azonban ez sem teljesen állja meg a helyén. Kevés fény mellett maximum hamarabb elfárad a szemünk, vagy némi irritáció lehet ennek az ára.

4. Diéta, a hosszú élet titka

Egy „csodadiétától” maximum lefogysz, de ha nem vigyázol, akár gyorsan vissza is hízhatsz. A hosszabb életre egyáltalán nem biztosíték. Garancia semmire sincs, de egészséges életmóddal, finom, változatos étkezéssel és megfelelő mennyiségű mozgással azért tehetsz az ügy érdekében.

5. Még egy ok, hogy ne stresszelj: a gyomorfekély

Ez a kijelentés is sántít, hiszen a gyomorfekélyt valójában egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza. Ezt a kis „tüneményt” az emberek nagyjából kétharmada hordozza, ám nem mindenkinél okoz betegséget. Nem lehet pontosan tudni az okát, hogy mikor okoz problémát, de gyógyszeres kezeléssel visszaszorítható a „működése”.

De baktérium ide, gyomorfekély oda, azért ne stresszelj! Biztos, ami biztos!:-)

+1. A szívinfarktus csak az idős férfiak betegsége

Ez sem állja meg a helyét, hiszen a nőknél is megvan ennek az esélye. Sőt, esetükben nagyjából 10 évvel később fordul elő, mint a férfiaknál, így jóval idősebb korban szenvedik el azt. Megdöbbentő, hogy egyre korábban, akár már 40 éves kor alatt is kialakulhat szívinfarktus, és az ilyen tragikus esetek száma egyre csak nő.

Forrás: Haszon nőknek magazin, VI.évfolyam, 2014./4.szám, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...