2015.03.18. 15:06:46 10273 460

4 éttermi tipp a profi, de házias ételekért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretnéd, ha olajozottabban és gyorsabban menne a főzés, és mellé még finomabbak is lennének az ételek, amiket készítesz? Az éttermek profizmusát csempészheted otthonodba tippjeink segítségével.

Szakács - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szakács

1. Használd kreatívan az alufóliát!

Az alufólia egy nagyszerű találmány, amit csomagolásra, frissen tartásra és sütéshez is használhatsz. De nemcsak lefedheted a fedő nélküli tepsiket, hanem magában is használhatod. Például süthetsz benne halat vagy csirkét, sőt zöldségeket is a burgonyától a paprikáig.

Mi a legjobb benne? Értékes időt takarít meg neked, hiszen nem kell mosogatni és sikálni utána, a sütésig pedig tárolhatod, pácolhatod is benne az előkészített zöldséget, húsokat. Keress alufóliás recepteket, ha gyors és egyszerű ételt szeretnél, minimális takarítási és előkészítési idővel!

2. Az előkészítés a jó szakács sikerének kulcsa!

Az ételek tányérra varázsolása nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A vacsi lehet, hogy 15 perc alatt megfő, de az előkészítése akár órákba is telhet kezdve a bevásárlástól a szeletelésen keresztül a fűszerezésig. Az éttermekben több ember végzi ezeket a munkálatokat, te pedig egyedül vagy.

Hogyan lehetne ezt a praktikát mégis átültetni a mindennapokba? Nos, amikor több időd van, gondolkozz előre, és dolgozz előre. Szeletelj, kockázz, darabolj, porciózz és fagyassz vagy pácolj. Amikor főzni kell, már minden a rendelkezésedre fog állni, csak elő kell venni az előre elkészített kis adagokat, és vacsorát rittyenteni.

3. Használj te is saját készítésű ételízesítőket

A fűszerezés teljesen más szintre emeli az ételeket, ez a titka az igazán telt ízű finomságoknak. A profik fűszersókkal érik el az ízek harmóniáját. Ezt te is kipróbálhatod otthon.

A bázis sóhoz keverhetsz friss rozmaringot, koriandert, fokhagymát vagy petrezselymet, bazsalikomot vagy kakukkfüvet – azaz lényegében bármilyen fűszernövényt – majd az ízesítés előtt hevítsd fel egy kicsit egy száraz serpenyőben vagy szárítsd ki a sütőben. Csak vigyázz, hogy meg ne égjenek!

Cikkajánló: Az élet Himalája sója - Mennyire jó ez a só?

4. Készíts házi salátaöntetet és fűszeres olajokat!

Az igazi salátaöntet az otthonodban készül, és nem kell hozzá sem por sem előre gyártott mű kulimász. Csak az arányokra kell figyelned: 2 rész savhoz 3 rész olaj – ez az aranyat érő kombináció. Az olaj lehet olívaolaj vagy más extra szűz olaj, a sav lehet citrom, ecet, lime, borecet, balzsamecet és almaecet.

Ha fűszerezett házi olajat készítenél, melegítsd fel az olajat egy kicsit, majd adj hozzá fokhagymát, bazsalikomot vagy chilit, illetve bármit, amit szeretsz és illik az ételhez, amit készítesz. Utána sokáig eláll, ha légmentesen lezárod és sötét, hűvös helyen tárolod. Az így elkészített olajat használhatod az ételek utánízesítésére, salátákhoz és akár pirítóshoz vagy friss kenyérhez, esetleg pizzához is.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...