2015.09.07. 16:42:02 14819 396

3 gyógynövény, amivel oldhatod a belső feszültséget
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jót tesz a léleknek egy bögre forró ital mellett beszélgetni a legjobb barátunkkal. Ha ebbe a bögrébe még valamilyen nyugtató hatású gyógynövényteát is kapunk, akkor egészen biztos, hogy nem fogunk feszülten felállni az asztaltól. A stresszoldás egyik kellemes verziója a gyógynövényes „kúra”.

Nyugtató tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugtató tea

Levendula

A levendulának már az illata olyan relaxáló hatással van ránk, hogy nem is kell más a feszültség levezetéséhez esténként, csak egy levendulás fürdő és egy pamutzsák a párnánk alá a gyógynövénnyel töltve. Persze a levendula szörp vagy tea szintén remek hatással lehet az idegrendszerünkre. Kortyolgatás közben szippantsuk be az orrunkon keresztül is finom illatát, hiszen az is nyugtató hatású.

Bővebben a levenduláról>>

LevendulaLevendula

Hogyan készül a levendulatea?

2,5 dl forró vizet öntsük rá 2 púpos teáskanál levendula virágra. Fedjük le, s 10 perc elteltével szűrjük le. Elalvás előtt 1 órával fogyasszunk el egy csészével. Ha az idegeskedés miatt gyomor gondokkal küzdünk, naponta kétszer, étkezések után fogyasszuk a levendulateát. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Kamilla

A kamilla hasonló tulajdonságokkal bír, mint a levendula. Melegen kortyolgatva a stressztől ráncos homlokunk kisimul, és szépen lassan megnyugszunk. Ellazít, relaxál és segít a jobb alvásban. A szervezeted a többi „mellékhatásért” is hálás lesz (pl.: gyulladáscsökkentés).

Itt olvashatsz bővebben a kamilláról>>

Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.comKamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com

Hogyan készül a kamillatea?

1 csapott evőkanálnyi kamillavirágból készítünk forrázatot 2 dl forró vízzel, melyet 15 percig lefedve pihentetünk, majd leszűrjük. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Citromfű

Idegnyugtató hatása komoly segítség lehet a stressz levezetésében. Esténként fogyasztva az elalvásban is segíthet, akárcsak a levendula vagy a kamilla. A friss és a szárított leveleket is felhasználhatjuk, saját kertünkben is tarthatjuk. Depresszió ellen is ajánlott, sőt még a premenstruációs idegességet is csökkentheti. Miért legyen otthon citromfüved?

CitromfűCitromfű

Hogyan készül a citromfűtea?

A citromfüvet is forrázatként készíthetjük el, így marad a legtöbb hatóanyag benne. Szárított citromfűből egy csapott teáskanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig áztatjuk és leszűrjük. Ha álmatlanság kínozna, lefekvés előtt langyosan fogyaszd. Étkezések között naponta 2-3 bögre is fogyasztható a melankolikus vagy feszült hangulat ellen.

Tinktúraként napi 3x10 csepp csökkentheti az idegességet.

Citromfüves receptek

Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu | Gyűjtötte és írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?