2014.12.26. 09:51:11 6313 38

3+1 karácsonyi gyógynövény a testnek és a léleknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Léteznek (gyógy)növények, melyekre nem elsősorban gyógyító hatásuk miatt gondolunk. Valamiért a karácsonyhoz, az ünnephez kötjük őket. Vagy illatuk az, ami miatt másként gondolunk rá, vagy fontos bibliai történet főszereplői ők. Esetleg az ünnepi dekoráció lényeges kellékei, sőt, szerelemek is születhetnek „alatta”. Pedig szépségük, illatuk mögött még rengeteg pozitív tulajdonság rejtőzik.

Ánizs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ánizs

1. Ánizs

A Földközi-tenger vidékéről került hozzánk, manapság hazánkban is termesztik. Pici, tojás formájú termését használják. Enyhén fűszeres-édeskés íze igen kellemes. Rendkívül sokoldalú, használják illatosításra, gyógyszerek összetevőjeként ízjavítónak.

Étvágyjavító, a felfúvódást megszünteti. Rendkívül jó epe-, gyomor- és bélbántalmakra is. Ezek mellett serkenti az emésztést, javítja az étvágyat, de vértisztító, hurutoldó, köhögéscsillapító hatása sem utolsó. Szélhajtó hatását a gyermekgyógyászatban hasznosítják. Gyenge hashajtóként is jól funkcionál.

Nemcsak gyerekeknek, hanem nőknek egyéb nőgyógyászati panaszokra, továbbá férfibajokra is alkalmazható.

Külsőleg kenőcsként vagy borszeszes oldatként alkalmazható, főként fejtetvek ellen hatásos. Ám enyhén irritáló hatással bír, bőrünk érzékenyebb lehet tőle, így hetekig tartó használatát kerülni kell. A házi kedvencek bajaira is gyógyszer, féregűző hatása miatt.

Teaként (1 teáskanálnyi összetört magra 2-3 dl forró víz, 10 perc állás után szűrjük) és olajként (1 dl olívaolaj+1 evőkanál összetört ánizsmag, melyet egy hét állás után leszűrünk, majd sötét üvegben tároljuk) is alkalmazható.

Tinktúraként naponta háromszor fogyaszthatunk belőle fél, maximum egy teáskanálnyit.

2. Tömjén

Ha tömjén, akkor egyértelműen a három királyok, Jézus születése és karácsony. Sokan csak ezzel párosítják ezt a növényt, ám jó tudni, hogy mindenféle bajok orvosolójaként is megállja a helyét. Egykor fiatalító kezelésként, a bezártság okozta szorongásos félelem, a depresszió kiváló ellenszere volt. Aromaterápiás hatását a tengerentúlon manapság is alkalmazzák a gyógyászatban, főként műtétek előtti feszültség oldására.

A belőle származó olaj a XXI. század orvosai szerint is jó hatással van az izomhártyára, sebekre, egyéb légúti betegségekre, hörghurutra, a váladékos tüdőt is tisztítja. Jó hatással lehet emésztésünkre is, valamint a hólyagbántalmakra és a nemi szervek fertőzéseire.

Hölgyeknél a szépségen túl egyéb területen is alkalmazható, a méh kezelésére, szülés utáni fájdalmak enyhítésére, a mell gyulladásos bajaira.

Tömjén és mirhaTömjén és mirha

3. Mirha

Szintén a három királyok egyik fontos ajándékaként ismert, ám még ennél is több van mögötte.

A szépségipar öregedést késleltető, bőr egészségét befolyásoló hatását használja ki, de bőrfekélyek ellen is kiváló. Mivel illatát hosszan, akár egy évtizedig is megőrzi, illatszer készítésére is kiváló.

A gyógyászatban jól alkalmazható gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatása. Az idegeket erősíti, azokat erővel tölti fel.

Az USA-ban, indiai eredményekből kiindulva (itt egyébként szívbetegségek megelőzésére, erek kezelésére is alkalmazzák) a magas koleszterinszint csökkentését vizsgáló kísérleteket végeztek, melyek igazolni látszanak e feltételezés valódiságát.

Mivel nőknél befolyásolhatja a menstruációt, állapotos kismamáknál mellőzzük alkalmazását.

+1 Fagyöngy

FagyöngyFagyöngy

Gyönyörű ajtódísz készíthető belőle, fagyöngy alatt pedig szabad a csók is.:) Persze, nemcsak ennyi a jelentősége ennek a már évezredek óta tisztelt növénynek. Az örökzöld fehér fagyöngy főként hárs-, akác- és nyárfán fordul elő, és mivel könnyen összetéveszthető sárga „testvérével”, érdemes patikában megvásárolni. Gyógyászati célra ágvégeit használják. A hideg vizes áztatás módszerével készíthető belőle tea: 2,5 dl vízhez 1 púpozott evőkanál fagyöngyöt adunk, egy éjszakát állni hagyjuk, másnap újramelegítjük és leszűrjük. De már kapható kapszula és tinktúra formájában is. Arra azért vigyázzunk, hogy használat előtt mindenképp egyeztessünk orvosunkkal, továbbá, hogy kisgyermekek, kismamák, szívbetegek, antidepresszánst szedők nem alkalmazhatják!

Görcsoldóként, belső vérzések csillapítójaként remek „szer”. A pulzusszámot csökkenti, szívünket erősíti és vérnyomásunk orvosaként sem utolsó. Hormonproblémák, érelmeszesedés esetén is használható. A rák gyógyításában a kemo- és sugárkezelések mellékhatásainak enyhítésére vonatkozóan folytak, folynak vele kísérletek.

Forrás: napfenyes.hu, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...