2015.08.28. 12:46:44 6696 153

23 éves csúcson van a foglalkoztatottság itthon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Huszonhárom éves csúcson van a foglalkoztatottság Magyarországon, és 11 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Boldog munkahely - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog munkahely

Czomba Sándor hozzátette, 2010 áprilisa, a kormányváltás óta több mint 510 ezer új munkahely jött létre, és ebből 300 ezer a versenyszférából adódó növekedés.

Árnyalja a képet, hogy az országon belül továbbra is jelentősek a területi különbségek a nyugati és a keleti régiók között, illetve sok az alacsony iskolai végzettségű ember, akiknek munkaerő-piaci esélyét a következő években képzésekkel javítani kell - fejtette ki Czomba Sándor.

A létszámban a legnagyobb dinamikát az építőipar mutatta, ahol 17 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban pedig 15 ezerrel dolgoznak többen, mint az előző év azonos időszakában - ismertette az államtitkár, kiemelve még a szállítmányozást, a vendéglátást és a kereskedelmet.

A feldolgozóiparban már a tavalyi hasonló időszakban is magas volt az alkalmazotti létszám, így itt nincs lényegi változás - tette hozzá.

Czomba Sándor kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatás magas aránya érdemben befolyásolja ugyan a kereseti adatokat, de a magyar vállalkozások egyre inkább érzik, hogy a jó munkaerőt meg kell fizetni. A kormánynak is az a célja, hogy a gazdaság erősödésével nemcsak a minimálbéreket, hanem általában a béreket próbálják emelni arra a szintre, ami versenyképes a nyugat-európai országokéhoz képest - hangsúlyozta.

A munkanélküliség alakulásáról az államtitkár elmondta: bízik abban, hogy 300 ezer alá mehet, illetve a későbbiekben stabilan ott is maradhat a munkanélküliek száma.

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon.

Az NGM kiemelte, a foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is javultak a mutatók.

A 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 2,1 százalékponttal nőtt, elérve egy újabb csúcsértéket, a 57,8 százalékot. A női foglalkoztatás az elmúlt öt évben 7,5 százalékponttal emelkedett, ami négyszer nagyobb az uniós átlagnál - jelezték.

A kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban. A közelmúlt makroadatai a foglalkoztatás további bővülését jelzik előre, amely kedvezően hat a költségvetésre és a háztartások fogyasztására is - hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...