2014.12.31. 18:16:00 7512 18

2014 a fenekekről szólt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A dekoltázsok helyett idén a fenekektől volt hangos a sajtó, az internet és a zeneipar is. A nagy hátsókat ma már nem kell szégyellni, sőt illik kihangsúlyozni, ahogy Nicki Minaj, Kim Kardashian, Jenifer Lopez vagy éppen az Instagram sztár, Jen Selter teszi. A kicsi feneket pedig implantátummal varázsolhatjuk nagyobbá. Fejjel lefelé fordult a világ.

Fenék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenék

Hogy micsoda trendfordulóról van szó, azt jól jelzi, hogy a plasztikai sebészet és a fehérneműipar is azonnal reagált a gömbölyded formák iránti keresletre: virágzik a fenékplasztika és a nagyon sok nő vevő minden olyan trükkre, amitől kicsit is olyan feneke lesz, mint Kim Kardashiannak.

Ha 2013-ban a selfie lett az év szava, akkor 2014 volt az az év, amikor a belfie ellentmondást nem tűrően kiharcolta magának a helyet a vizuális kultúránkban, és új szintre emelte az önarcképek műfaját. A butt (fenék) és a selfie (szelfi) összeolvadásából született belfie pont azt jelenti, ami először eszünkbe jut róla: egy portrét a fenékről. 2014-ben pedig a világ szinte beleszédült ezekbe a képekbe. Persze attól, hogy az Instagram csak most fedezi fel a nagy hátsók varázsát, egy jóval régebbi jelenségről van szó, gondoljunk csak a 26 ezer éves Willendorfi Vénuszra. Ezekkel a testi adottságokkal azonban 2014-ben is fel lehetett forgatni a világot.

Ha a közönség nagyságrendjéből indulunk ki, a műfaj legnagyobb sztárja a 20 éves Jen Selter, aki a cikkünk megjelenésekor nagyjából ötmillió követőnél tart az Instagramon. (2012 márciusában csatlakozott az oldalhoz, tehát igazán üstökösszerűnek mondható a felemelkedése.) Selter nem is különösebben ragaszkodik ahhoz, hogy az arcát mutogassa, az ő esetében ugyanis tényleg a feneke a lényeg.

Jen Selter via instagram.comJen Selter via instagram.com

Az Instagram fiatal sztárja a főiskolát hagyta ott az internetes hírnévért, és bár nem beszél arról, hogy eddig mennyit keresett a fenekével, de valószínű, hogy többet, mint amennyit a főiskolai diplomájával keresett volna. Étrend-kiegészítőket, ásványvizet reklámoz, a saját edzőruha-kollekcióját készíti elő, és nem kizárt, hogy edzőtermet is nyit. A nyilvános edzőtermeket viszont már kerüli a túl nagy felhajtás miatt ("Nem szeretem, ha néznek" - mondta a New York Postnak).

A fenekek menetelése szempontjából mindenképpen jelzésértékű volt az is, hogy a Sports Illustrated 50 éves fürdőruha különszámának a címlapjára a jól bejáratott perspektíva, azaz a modellek mellei helyett a fenekükre irányította a figyelmet. A lap februári borítója tehát nagyon ráérzett a Zeitgeistra, de az igazán profi közszereplők nemcsak ráéreznek, hanem diktálják is a trendet.

És 2014 fenékkörképe természetesen nem lehetne teljes Kim Kardashian nélkül, aki már az év elején előkészítette az internet év végére időzített szétszakítását. Január elején még csak egy edzőtermi belfie-vel hozta be a képbe a fenekét egy bizonyos Blac Chyna társaságában, de idén úgy tűnt, hogy Kardashian semmit sem tud csinálni anélkül, hogy ne fotózná közben a fenekét.

A korábban mostohán kezelt testrész előretörésében elévülhetetlen érdemei vannak a ma már Kanye West feleségeként és North West édesanyjaként is ismert hírességnek, aki az Egyesült Államokban évek óta futó a valóságshow-jában is központi kérdést csinált már a valóban tekintélyes fenekéből, és a munkásságának azóta is fontos, rendszeresen visszatérő témája ez az adottsága. Végül is, érdeklődés van rá, hiszen az Instagramon 21 millió követő kíváncsi Kardashian képeire, amelyeknek a jó részét valóban a fenekének szenteli. Jellemző, hogy míg más hírességeknél a mellek valódisága ad témát a bulvárlapoknak, addig nála a fenekének az eredetiségét kérdőjelezték meg, ezért 2011-ben a show-műsorában egy teljes epizódot szánt egy fenékröntgennek, hogy bebizonyítsa, nincs implantátuma.

Ugyancsak ez a testrésze volt az eszköze az internet felrobbantásaként emlegetett akciónak: november 12-án a Paper magazin Kardashian olajos pucér fenekét tette a címlapra. Nem sokkal később megjelent ugyan az a kép is, amelyen a továbbra is teljesen pucér Kardashian megfordul, de az sem feledtette a lényeget: a képsorozat témája a hátsója volt, amelyről a jelek szerint újabb és újabb bőrt le lehet húzni.

Augusztus közepéig kellett várni Nicki Minaj fenékrázással rendesen megtűzdelt Anaconda című videójára, amelyre már a megjelenése napján húszmillióan voltak kíváncsiak, egy hónappal később pedig Jennifer Lopez és Iggy Azalea emelte a tétet, és már konkrétan a fenekeknek szentelte a Booty című vidoeklipjét. A gömbölyded nőknek írt himnusszal került fel a slágerlistákra Meghan Trainor is az All About That Bass című számával.

Szeptemberben a Vogue is eljutott a felismerésig, hogy a hírességek és kevésbé híresek szexepilje szorosan összefügg a hátsójuk paramétereivel, a magazin így megállapította, hogy hivatalosan is benne vagyunk a nagy fenekek korszakában.

A Vogue leltárt is készített a fenekek diadalútjáról, és az áttörés jelentőségét hangsúlyozva felhívta a figyelmet arra, hogy a kifutókon milyen mostohán kezelték ezt a testrészt, miközben a mellbimbó szinte kötelező motívuma volt a kollekcióknak. A divatiparnak tehát volt mit korrigálnia, és 2014-ben végre meg is tette.

A fenékmozgalom úttörőjének a címét Jennifer Lopeznek ítélte oda a Vogue, és ettől valószínűleg nem is idegenkedik a színésznő/énekesnő, aki most, hogy végre minden a fenekekről szól, valószínűleg a legtöbbet kihozta a témából a már említett videoklipjével. A számuk címe puritán, de lényegre törő: Booty (azaz fenék), a videó pedig a fenekek egymáshoz dörzsölésének a motívumát variálja nagyjából négy percen keresztül. Az üzenet azonnal átjön.

A nagy fenék korábban is ihletett dalokat, de ahhoz, hogy mainstream legyen belőle, az kellett, hogy a mainstream hírességek olyan intenzitással felvállalják, amit már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A működési mechanizmus egyszerű: "Amikor az emberek egyre többször látják ugyanazt a tévében, előbb utóbb norma lesz belőle" - magyarázta az AP hírügynökségnek a popkultúra és a szexualitás közötti kapcsolat szakértője, Dionne Stephens amerikai pszichológus. Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Beyoncé és Rihanna elérte, hogy a nők a melleik helyett inkább a feneküket hangsúlyozzák. A fenék népszerűségének azonban van egy további rétege, amire már Jean-Claude Kaufmann francia szociológus hívta fel a figyelmet, és ez nem más, mint a bizonytalan gazdasági helyzet: "Bizonytalan időkben az emberek a biztonságot keresik: A férfiakat azért vonzza a nők csípője és feneke, mert biztonságérzetet és megnyugvást ad nekik. És a nők reagálnak erre. Az egész a pszichológiáról szól."

Az új őrületet nagyon látványosan leképezi a plasztikai beavatkozások iránti kereslet. Az Egyesült Államokban a fenékimplantátum volt a leggyorsabban növekvő beavatkozás a tavaly: 2012-höz képest 58 százalékkal többen – több mint 11 ezren – feküdtek kés alá ilyen célból. Szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy másik, csodafegyvernek is beillő fenékformázás, az angolul Brazilian Butt Liftként emlegetett beavatkozás, amelynél a páciens saját, hasi és deréktáji zsírjával töltik fel a feneket. Igen, jól kikövetkeztették: ez a „két legyet ütni egy csapásra” plasztikai megfelelője, hiszen a beavatkozással nemcsak a feneket formázzák, hanem a derék és a has területéről is eltüntetik a felesleges zsírpárnákat.

Egyre többen vannak azonban, akik meg akarnak dolgozni a fenekükért. Az AP hírügynökség novemberben számolt be arról, hogy az edzőtermekben egyre nagyobb az érdeklődés a fenékformáló órák iránt. De ugyanígy nagy népszerűségnek örvend egy ennél egyszerűbb módszer: a fenékemelő fehérnemű és harisnya viselése. Jó néhány cég meggazdagodott a legújabb őrületen. A kipárnázott bugyikért 22 dollárt kérő Booty Pop például hat hónap alatt 47 százalékkal növelte az eladásait, és szintén tarolt a alakformálásban utazó Feel Foxy.

Azt, hogy egy kihangsúlyozott fenék a hétköznapi helyzetekben is érdeklődésre tart számot, egy rejtett kamerás videó is bizonyítja. Egy fiatal lány egy cicanadrágra erősített kamerával rögzítette a feneke iránt érdeklődő arcokat. Sokan voltak. A videót a férfiak prosztataszűrésének a népszerűsítésére készítették ugyan ("Ellenőrizze a saját fenekét is!" – hangzott az egészségmegőrző üzenet), de a járókelők reakciója természetesen csak alátámasztotta azt, amit eddig is sejtettünk: nem tudjuk nem észrevenni a fenekeket.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...