2015.04.03. 10:00:00 23548 346

20 év után ismét láttak pocoknyulat - nézd, milyen aranyos!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pocoknyulat, ezt a Kínában honos állatot gyakorlatilag felfedezése után 20 évvel sikerült újra megtalálnia Li Weidong környezetvédőnek. Elég sokáig bújócskáztak, ami sajnos nem jelent jót, tudniillik ez a cuki teremtmény a kihalás szélén áll.

Pocoknyúl | Fotó: Li Weidong - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pocoknyúl | Fotó: Li Weidong

Az ili pika, azaz az ili pocoknyúl a Tien-san hegység kis lakója. A prémes állatkát rövid, szürkés, barnás vagy vöröses bunda, széles kerek fülek jellemzik, farka nincs. Egyedül, családban és kolóniában is fellelhető, mindössze 4-6 évig él. Ha veszélyt érez magas, füttyszerű hangot hallat. Kis termetű, a test hossza maximum 25 cm.

Sajnos a veszélyeztetett fajok közé tartozik, mivel kevesebb, mint 2000 pocoknyúl él. Az állatfaj populációja a globális felmelegedésnek köszönhetően körülbelül 70%-kal csökkent az utóbbi években. Az először 3200 méteres magasságban megfigyelt állatkát Li Weidong a tavalyi expedíciója során már csak 4000 méter felett észlelte. Ez azt jelenti, hogy az egyre melegebb időjárás miatt egyre feljebb kényszerül a pocoknyúl, az élettere egyre csak szűkül.

Pocoknyúl | clapway.comPocoknyúl | clapway.com

Pocoknyúl | Fotó: JAMES HAGER/ROBERT HARDING/CORBISPocoknyúl | Fotó: JAMES HAGER/ROBERT HARDING/CORBIS

Pocoknyúl | bushwarriors.orgPocoknyúl | bushwarriors.org

Forrás: http://news.nationalgeographic.com/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.