2016.08.23. 13:19:13 62460 327

10+ finomság, amire a szikkadt és a száraz kenyér még jó lehet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eleged van belőle, hogy mindig megmarad a kenyér fele, a család meg rá sem néz, mert frissen az igazi? Nos, ha új köntösbe bújtatod, egész biztos lehetsz benne, hogy ők is szívesen el fogják fogyasztani az enyén szikkadt, sőt, még a száraz kenyeret is! Te pedig boldog lehetsz, hiszen fillérekből kihozod a vacsorát vagy a desszertet!

Száraz kenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Száraz kenyér

Kezdjük ott, hogy nem minden kenyér tartható el egyformán. Az igazi, kovászos kenyereket akár egy hétig is jóízűen fogyaszthatod, igaz azért meg szikkad. A supermarketekben kapható frissen sült kenyerek kevesebb ideig fogják megőrizni jó minőségüket, és hamarabb el kezdenek penészedni a zacskóban. Ha látod, hogy nem fog elfogyni a kenyér, akkor jobban jársz, ha kiveszed a zacsiból és szárítani kezded egy fa tálcán, vagy bedobod a fagyasztóba…, aztán felmelegítve olyan lesz, mintha frissen sült volna.

Ha mégis inkább a folyamatos felhasználás híve vagy, akkor kezdjük a szikkadt állapottól, majd fokozatosan eljutunk a száraz kenyérig. :) Mi készüljön tehát a maradék kenyérből?

1. Bundás kenyér

Gyerekkori kedvenc, a hűvösebb reggelek sztárja a bundás kenyér, ami egyébként finomabb is lesz, ha szikkadt kenyeret áztatunk a tojásba. Extra tipp: vágj fel újhagymát és jégcsapretket apró darabokra, sózd be, és halmozd a kész bundikenyérre.

2. Pirítós

Egyszerű, nem igaz? Persze meg lehet ezt is bonyolítani: itt találsz a pirítóshoz nagyszerű tippeket

3. Melegszendvics

A szikkadt kenyérből még isteni finom melegszendvics készülhet vacsira! Vaj, sonka, sajt (vagy ami éppen kedvedre való és van otthon), a sütő felső polcainak egyike és 200 fok! Remek lesz!

4. Ínycsiklandó desszertek

No, ez megérdemelne egy külön cikket, és valószínűleg fogunk is még kenyérből készíthető desszerteket gyűjteni. Most azonban elégedjünk meg ezzel az öt finomsággal.

Francia bundás kenyérFrancia bundás kenyér

  • Angol kenyérpuding: Kenj ki egy tepsit vajjal és kend meg a kenyereket is vajjal, majd vágd őket háromszögekre, a héjukat is levághatod. Helyezd el őket a tepsi aljában, szórd meg mazsolával, fahéjjal, majd ezeket a rétegeket váltogasd, míg el nem fogy a kenyér. 1 rész zsíros tejszínt, 5 rész tejet melegíts fel, de ne forrald fel. Két tojást keverj össze alaposan 25 g cukorral, majd fokozatosan add hozzá a tejes keveréket. Keverd csomómentesre. Öntsd le ezzel a kenyereket, esetleg adj még hozzá cukrot, fahéjat és szerecsendiót. Hagyd állni 30 percet, majd süsd meg 180 fokon 30 percig, amíg aranysárga nem lesz.
  • Francia bundás kenyér: olyan mint a mi bundás kenyerünk, de édesen fejezik be. A tojásba kerülhet cukor és vaníliás cukor (vagy vanília aroma), fahéj, és amikor elkészült kínálhatjuk mézzel, juharsziruppal, gyümölcsökkel, fagylalttal, tejszínhabbal… Nyam-nyam.
  • Shahi tukda: indiai kenyér desszert. 1 liter zsíros tejet és 2 dl sűrített tejet forralj fel, kevergesd, hogy ne égjen le. Adj hozzá 1 teáskanál kardamomot, és zárd el a gázt. Vágj fel 8 szelet kenyeret háromszögekre, vágd le a héjukat, pirítsd meg őket. Helyezd el őket egy tűzálló tálba, öntsd le a sűrű tejes keverékkel. Várd meg, amíg kihűl, majd hűtsd tovább a hűtőszekrényben, hogy jó hideg legyen. Mazsolával, mandulával, dióval, mogyoróval megszórva kínáld.
  • Máglyarakás kenyérből: langyos, cukros tejben áztasd meg a felkockázott kenyeret, zsemlét, kiflit, esetleg kalácsot. Ebből tegyél egy réteget egy hőálló tálba, majd szórd meg cukros mákkal. Erre jöhet megint egy réteg tejes péksüti, majd a mák és így tovább, amíg el nem fogy a 2 összetevő. Aztán az egész tetejére jöhet néhány alma, szeletelve vagy reszelve, majd az egészet felvert, lekvárral ízesített tojásfehérjével befedjük. Sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
  • Mákos guba kenyérből

5. Kenyérkockák

Mihez is? Cézár salátához, krémlevesekhez vagy akár főzelékhez! A kenyérkockákat többféleképpen el lehet készíteni. Én a cézársalátához például így szoktam: kockákra vágom a szikkadt kenyeret, olívaolajon megfuttatok egy gerezd fokhagymát, majd ebben az olajban megpirítom a kenyérkockákat.

6. Bruschetta

Ehhez a száraz vagy szikkadt kenyérszeleteket olívaolajon megpirítjuk, és a tetejére halmozzuk a paradicsomos finomságot, amit fokhagyma, só, bor, bazsalikom, apróra vágott paradicsom és olívaolaj hozzáadásával készítünk el.

7. Rágcsálni való

A kenyérchips igazán remek nassolni való lehet az esti filmhez. A receptjét itt találod.

8. Töltelék húsokhoz

A beáztatott kenyeret ezerféleképpen fűszerezhetjük, tojással összeállíthatjuk, baconnel, borsóval, gombával vagy májjal dúsíthatjuk, és betölthetjük egész csirkébe, a csirkének a bőre alá, sertésdagadóba stb.

9. Fasírozott

Bevallom, nálunk leggyakrabban ez készül a száraz, megmaradt kenyérből, zsemléből stb. Többféle formában a család elé kerülhet, íme, néhány receptajánlat: Fasírtok és húsgolyók>>

10. Zsemlemorzsa

A legegyszerűbb pedig, ha hagyod, hogy a kenyér kiszáradjon, majd ledarálod, lereszeled vagy leturmixolod, és kész is a házi zsemlemorzsa. A kenyeret kiszáríthatod a sütőben, ha gyorsan kell, de a radiátoron is meg fog száradni pár nap alatt: vágd kockákra, és helyezd el egy fadeszkán, vagy kosárkában, hogy tudjon levegőzni, így elkerülheted a penészedést.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...